3 Temmuz 2019 Çarşamba

Yemek Menüsü 8 ; Cümbüş Pilavı , Reyhan Şerbeti , Muhammara

Temmuz 03, 2019 0 Comments
YEMEK MENÜSÜ 8


CÜMBÜŞ PİLAVI ;

  1. 4-5 Patlıcanı uzunlamasına doğrayıp yağ+tuzlayıp 200 derece fırına atıyoruz.
  2. 2 kopya biberi ince ince doğrayıp yağda kavuruyoruz
  3. 2-3 su bardağı pirinci ekliyoruz. ( tuzlu suda ıslatılmış )
  4. Haşlanmış havuç , bezelye , patates ekliyoruz.( Garnitür)
  5. Kuş üzümü
  6. Karabiber , tuz , nane , tarçın ekliyoruz
  7. Birebir ölçü suyunu ekleyip pişmesini bekliyoruz.
  8. İç pilav gibi patlıcanlarının içine ekleyip en son fırında ısıtıp servis ediyoruz.
REYHAN ŞERBETİ ;
  1. 7 su bardağı su
  2. 1 su bardağı şeker
  3. 4-5 adet karanfil
  4. 1 çubuk tarçın
  5. 1 çay kaşığı limon tuzu kaynatıyoruz
  6. 1 bağ reyhani yıkadıktan sonra ekliyoruz. 5 dk kaynar suda beklettikten sonra bir kaba alıp karıştırarak yarım saat soğumasını bekliyoruz.
  7. Süzüp en az 3 saat buzdolabında bekletip servis ediyoruz.   

MUHAMMARA ;
  1. Kurutulmuş kırmızı biber ( sıcak suda yumuşatıyoruz )
  2. 1 küçük soğan
  3. 1 yemek kaşığı tahin
  4. 1 avuç ceviz
  5. 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  6. 1 tatlı kaşığı salça
  7. 4-5 dilim etimek/kuru ekmek
  8. sıvı yağ , kimyon , tuz ekleyip hepsini blenderdan geçiriyoruz.

25 Haziran 2019 Salı

Yemek Menüsü 7 ; Fasulye Diblesi , Girit Ezmesi , Köz Patlıcan Çorbası

Haziran 25, 2019 0 Comments
YEMEK MENÜSÜ 7 


FASULYE DİBLESİ :

  1. 1 soğanı yağda soteledikten sonra
  2. Küp küp / ince ince doğranmış yarım kg taze fasulyeyi ilave ediyoruz
  3. 1 kaşık salça
  4. 1 domates
  5. 1 küp şeker
  6. Tuz,karabiber,pulbiberini ilave ettikten sonra kapağı kapatıp kendi suyunda pişirmeye bırakıyoruz. ( Kısık ateşte 30-40 dk)
  7. Yarım su bardağı pirinç ve haşlanması için biraz su ilave edip pirinçler oluncaya kadar pişiriyoruz.(dileğe bağlı biraz tereyağ)
GİRİT EZMESİ :
  1. 250 gr Beyaz Peynir
  2. 200-250 gr Lor Peynir
  3. 1 diş sarımsak
  4. Bir avuç ceviz
  5. Zeytinyağı
  6. Maydanoz , nane
  7. Bütün malzemeleri blenderdan geçiriyoruz.
KÖZ PATLICAN ÇORBASI :
  1. 2 kaşık tereyağında
  2. 2 kaşık unu kokusu çıkıncaya kadar kavuruyoruz
  3. 2 köz patlıcanı ilave ettikten sonra
  4. 2 bardak süt
  5. 1 diş sarımsak
  6. Su
  7. Tuz ,karabiberini ilave ediyoruz.
  8. Kaynadıktan sonra el blenderından geçiriyoruz servise hazır.

24 Haziran 2019 Pazartesi

Hayallerini Bekleyen Kız ile Doğala Dönüş

Haziran 24, 2019 0 Comments
Bir önce ki yazımda doğal malzemelerle temizliği anlattım şimdi hayatımızdan tamamen plastik ve tüketim çılgınlığı yaratan market ürünlerini çıkartıp ev ürünü yapma yollarını anlatacağım.

Evde Sirke Yapımı ; 



  1. Kaynamış suyla yıkanmış kavanoz 
  2. Sirkeyle yıkanmış elma + kabuğu (2/3)
  3. Nohut 
  4. Mayalanması için sirke 
  5. Kaynamış soğumuş su 
  6. Birazcık bal 
  7. Tül bezle hava alacak şekilde hergün tahta kaşıkla karıştırılmalı elmalar dibe çökünce sirke anası oluşumu için karıştırmayı bırakmalıyız (Sirke anası kullanılıyorsa bu işleme gerek yok)
  8. Karanlık oda sıcaklığında 1-2 ayda hazır olur
Evde Diş Macunu Yapımı ; 


Doğal olarak tabi ki ilk önerim misvak ama bir macun illaki gerekiyor 
  • Hindistan Cevizi Yağı 
  • Zerdeçal 
  • Nane yağı 

Evde Islak Mendil Yapımı ; 

  1. Kağıt Havlu
  2. Su + Hindistan Cevizi Yağı + Lavanta Yağı + birazcık zeytinyağlı arap sabunu 
Evde Bitki Yetiştirme ; 


Doğala dönüyorsak yeşillik şart 🌿🌿

Evde Kefir Yapımı ; 

  1. Kefir mayasını süzüp hafifçe klorsuz suyla yıkıyoruz ! Nazik davranmak ve metal kaşık kullanmamak önemli! 
  2. Oda sıcaklığında çeyrek sütün içinde bi yarım saat bekletip aktifleşmesini bekliyoruz 
  3. Mayalacağımız oda sıcaklığında sütü (25-30℃) tülbent yada kağıt mendille hava alacak şekilde kapatıp oda sıcaklığında karanlık yerde muhafaza ediyoruz 
  4. 24 saat sonra süzüp mayayı tekrar suyla yıkayıp su içinde kaba koyup buzdolabında bir sonraki mayalanmaya kadar bekletebiliriz
  5. Buzdolabında bir gece soğuduktan sonra içmeye hazır 🙋
  6. Muz,Çilek,Elma,Tarçın,Hurma,Bal ile çeşitlendirip smoothieler yapabilirsiniz 👌 
Evde Deodorant Yapımı ; 


  1. Kakao Yağı / Hindistan Cevizi Yağı
  2. Nişasta 
  3. Karbonat (Nişasta ve Karbonat aynı ölçü)
  4. Lavanta Yağı 
Evde Yoğurt Yapımı ; 

  1. 1 taşım kaynattığımız sütü 7-8 saniye parmağımız içinde kalacak sıcaklığa gelince eski yoğurtun mayasının içine biraz katarak sıcaklığı eşitleyip nazikçe süte katıp 4-5 saat mayalanmaya bırakıyoruz. (Daha fazla durursa ekşir)
  2. Emaye ve toprak kapta en güzeli.Kapağını kapatmıyoruz süzgeç yada tahta kaşık koyabiliriz
  3. Oda sıcaklığına gelmesini bekleyip yine ağzı açık buzdolabına alıp bir gece beklettiğimiz de hazır hale gelmiş oluyor 👌 (sıcaktan hemen buzdolabına girerse ekşime yapabilir)
  4. Kuru kayısı ve pekmezle tüketebilir ev dondurması yapabilirsiniz afiyet olsun 😋
Evde Gül Suyu Yapımı ; 


  1. Bir tencerenin ortasına bir taş üstüne cam bir kap yerleştiriyoruz 
  2. Etrafına su koyup kokulu gül yapraklarını serpiştiriyoruz 
  3. Tencerenin cam kapağını ters çevirip üstüne buz koyarak buharlaşan gül suyunun direk kaba gelmesini sağlıyoruz
  4. Gül suyunu buzdolabında bekletip sabahları o soğuk haliyle yüzünüze masaj yapabilirsiniz 
Evde El Kremi Yapımı ; 


  • Balmumu
  • Limon suyu
  • Zeytinyağı/Kakao Yağı
  • Hindistan cevizi yağı
  • Doğal kokulu yağ

Evde Lipbalm Yapımı ; 



  1. Balmumu
  2. Hindistan Cevizi Yağı / Kakao Yağı
  3. Bal 
  4. Pancar,Çilek,Çikolata yada esans yağlar
Evde Doğal Saç Bakımı ;

  1. 1 tutam ısırgan otu + 1 tutam defne yaprağı + 2 yemek kaşığı karanfil blender geçiriyoruz. Bir kavanozun içine zeytinyağla beraber 2 hafta karanlık ortamda bekletiyoruz. Bu yağ hafta 1 saçlarımıza uygulayacağımız bakım yağımız 
  2. Doğal şampuan ile saçlarımızı yıkayıp sirkeli suyla duruladıktan sonra (kalıp sabun + kaynamış su + ..)
  3. 1 yemek kaşığı lavantayı 1 su bardağı suda 10dk kaynatıp nemli saçlarımıza uyguluyoruz. / Defne yaprağı yada ısırgan otunu da kaynatıp uygulayabilirsiniz.

Evde Doğal Mascara Yapımı ; 



  1. Çiğ Bademi ocakta simsiyah yakıyoruz 
  2. Bu bademleri toz haline gelinceye kadar öğütüyoruz 
  3. İçine hindistan cevizi yağı katıp mascarımıza dolduruyoruz

Yemek Menüsü 6 , Toyga Çorbası , Patates Dolması , Zerde

Haziran 24, 2019 0 Comments
YEMEK MENÜSÜ 6 :


TOYGA ÇORBASI ;

  1. 1 su bardağı süzme yoğurt
  2. 1 yumurta sarısı
  3. 2 yemek kaşığı un 
  4. 6 su bardağı su karıştırılır
  5. 1 su bardağı bir gece önceden suda bekletilmiş haşlanmış buğday
  6. 1 su bardağı bir gece önceden suda bekletilmiş haşlanmış nohut eklenerek kaynamaya bırakılır
  7. Kaynadıktan sonra karabiber ve tuzu ilave edilir.
  8. Ocaktan alındıktan sonra üstüne pulbiber+yağ sosu ilave edilerek servis edilir
PATATES DOLMASI :

İç Harcı; Tavuk göğsünü tavada beyaz renk aldıktan sonra 1 soğan ekliyoruz.
  • Biber
  • Domates
  • Tuz,karabiberini ekledikten sonra sotelemeye bırakıyoruz.
Patates ; İçini oyup kızartabiliriz yada haşlayıp içini oyuyoruz.
  • İç harcını koyduktan sonra salçalı su hazırlayıp 170 derece 20-30 dk fırına sürüp pişmeye yakın üstüne kaşar peynir ekliyoruz.
ZERDE :
  1. 1 çay bardağı pirinç
  2. 7 su bardağı su pirinçler iyice !! yumuşayıncaya kadar kaynatalım
  3. 1 su bardağı toz şeker
  4. Kuş üzümü
  5. 1 yemek kaşığı gül suyu
  6. 3 tatlı kaşığı nişasta + 1 çay bardağı suda açıp ekleyelim
  7. Zerdeçal (kaşığın ucuyla)

22 Haziran 2019 Cumartesi

Yemek Menüsü 5 ; Hünkar Beğendi , Buğday Salatası , Saray Helvası

Haziran 22, 2019 0 Comments
YEMEK MENÜSÜ 5 



HÜNKAR BEĞENDİ;

  1. Dana kuşbaşını suyunu salıp çekinceye kadar haşla
  2. 1 soğan,1 yemek kaşığı salça , haşlanmış et , 1 domates rendesi , karabiber , kekik , kimyon , pulbiber , kaynar suyu ekleyip pişirmeye bırak.
  3. Tuzunu en son pişmeye yakın ekliyoruz ! yoksa etin pişmesini uzatır

  • Sıvıyağ ile 1 yemek kaşığı unu kavur
  • 3 közlenmiş patlıcan ekle
  • 1 su bardağı süt (ölçü birebir)
  • Tuz,karabiber,muskat rendesi
  • Kaşar peynir ekliyoruz.
BUĞDAY SALATASI;
  1. Bir gece önceden ıslanmış 1 su bardağı haşlanmış buğday
  2. 2 közlenmiş kopya biber
  3. Taze nane,dere otu
  4. Süt Mısırı
  5. Nar ekşisi / Zeytinyağı / Yarım limon suyu ekleyip karıştırıyoruz
SARAY HELVASI;
  1. 3 Su bardağı unu kısık ateşte hafif sararıncaya kadar kavur
  2. 2 yemek kaşığı tereyağ + yarım çay bardağı sıvıyağ eritip üstüne ekliyoruz 
  3. Ocağı kapatıp 1 su bardağı pudra şekeri ekleyip karıştırıyoruz.
  4. Kalıba döküp çok iyi sıkıştırıyoruz ! kesip en az 2 saat buzdolabında bekletiyoruz.

19 Mayıs 2019 Pazar

Hayallerini Bekleyen Kızın Temizlik Macerası

Mayıs 19, 2019 0 Comments
Öğrenci evi temizliği diye bir gerçek vardır görmediğiniz kir ve toza şahit olursunuz.Basarsınız her yere çamaşır suyunu zehir.Şimdi babaannemin evini temizlerken araştırdığım kadarıyla doğal temizlik ip uçları vereceğim

Yüzey Temizleme Suyu ; 
  • SU
  • Çok az arap sabunu 
  • Sirke 
  • Lavanta yağı/Esans
Ahşap Yüzeyler İçin Yüzey Temizleyici ; 
  • Yağ
  • Limon suyu
Temizlik Bezi İçin ; Su/Limonx2/Zeytinyağıx1 ıslatıp kuruladıktan sonra toz bezi olarak kullanabilirsiniz .Evde Sardunya beslemek ayrıca tozları azaltır 

Cam Temizliği ; 
  • Dem çay 
  • Çok Amaçlı Sabun
Tül Perde Temizliği ; 
  • Bir gece yada 2 saat temiz suda bekletelim
  • Daha sonra Çamaşır Sodası + Tuzlu suda bi 2 saat daha bekletelim
  • 30° çamaşır makinesinin deterjan bölümüne şeker ve limon suyu ekleyelim ,yumuşatıcı bölümüne de sirke 
  • Makineden çıkarıp hemen asalım 
Yatak Temizliği ; 
  • Karbonat ve Mısır Nişastası serpiyoruz
  • 1 saat bekliyor / süpürüyoruz
  • Beyaz sabunlu bezle siliyoruz
  • Sirkeli suyla durulayıp yatağı vurarak kuruluyoruz 
Halı Temizliği ; 
  • Karbonat/Mısır Nişastası/Kuru nane serpiyoruz 
  • Yarım saat bekleyip / süpürüyoruz 
  • Arap sabunlu suyla siliyoruz 
  • Sirkeli suyla duruluyoruz 
Kireç Temizleme ; 
  • Limon tuzu
  • Sirke kaynatın 
Ferah Koku İçin ; 
  • Pamuk içine damlattığınız lavanta yağı ile kıyafetleriniz arasına asıp ferah kokuya ulaşabilirsiniz 
  • Ortama kaynamış suyun içine damlattığınız limon yağı/lavanta yağı gezdirdiğinizde ferah kokuya ulaşabilirsiniz 
  • Çam ağacı yağını suyun içine sıkıp fıskiye ile hijyende saglayabilirsiniz
  • Oda parfümü için suyun içine biraz karbonat ve sevdiğiniz bir kokunun yağı damlatıp yapabilirsiniz.
Tuvalet ve Banyo Temizliği ; 
  • Borax
  • Limon tuzu 
  • Karbonat 
  • Çamaşır Sodası ve Sirke ile yıkayabilirsiniz
  • Sifon içine tuz koyarak ,yada tuz ile de ovalayarak klozet temizlenebilir  
  • Kullanılan havlular kurutulmadan asılmamalıdır.
  • Banyoda açıkta diş fırçası bulundurulmamalıdır .Diş fırçaları haftada bir tuzlu suda bekletip fırça arasındaki kirleri temizleyebiliriz.
  • Fayansların temizliği için karbonat+sirke/limon suyu kullanılabilir
  • Çamaşır makinesinin lastiğini sirkeli suyla temizlemeyi unutmayalım
  • Banyoda yarısı sirkeyle dolu suyla bir fiskiye hazırlayıp ıslak zeminlere sıkmak hijyeni sağlayacaktır
Bilgisayar ve Cep Telefonu Temizliği ; 
Kolonyalı mendille düzenli olarak temizleyin kapağı ve klavyeyi kulak çubuğu ile temizleyebilirsiniz 

Çok Amaçlı Sabun ; (Şampuan/Duş Jeli/Sıvı Sabun..)
  • Doğal Sabun Rendesi
  • Kaynamış Su
  • Yeşil Çay 
  • E vitamini
  • Gül Suyu 
  • Badem Yağı 
Ağır Kirlerin Temizliği (Yağ Kirleri) ; 
  • Kaynamış suyun buharında telin üstüne koyarak buharda kirlerin yumuşamasını sağlayalım
  • Fırın için ise bir kaba sirke koyup fırını en yüksek derecede çalıştıralım 
  • Yumuşamış olan kirlere sünger bezine karbonat + limon suyu sıkarak ovalayalım 
  • Yağlı tavaya limon sıkıp, tuz serpip daha rahat temizleyebilirsiniz
  • Ocak temizliği için sirke + karbonat + limon tuzu + kaynar suyu aparatlar ve ocağı yarım saat bekleyip temizlenmeli 
Sinek Kovucu ; 
  1. Kahve yakmak
  2. Esmer Şeker,Kuru Maya,Ilık Su düzeneği hazırlamak
  3. Nane yağı ve nane kokusu 
  4. Pudra şekeri ,karbonat karışımı 

Bulaşık Temizliği ; 
  • Bulaşık Makinesi Deterjanı ; Karbonat x2 ,Limon Tuzu x2 ,Çamaşır Sodası x1 ,Borax 
  • Limon 
  • Sirke 
  • Tuz ,Bulaşık Makinesi Tuzu 

Buzdolabı Temizliği ; 
  • Buzdolabının içi deterjanla temizlenmemeli.Sirkeli karbonatlı bir su yapıp temizlenebilir.
  • Aparatlar için bol köpükle temizlenmeli 
  • Buzdolabında kötü kokuları önlemek için ; karbonat,kahve,nişasta
  • Buzdolabına yumurta hariç her şey güzelce yıkayıp konmalı 
Ütü ; 
  • Lavanta suyundan ütü bezi hazırlıyoruz 
  • Pantolonun arkasını çevirip ilk cepler →Sonra paçalar burada
  • Gömlek yakası ve manşet → Omuz ve kollar → ön kısmı 
  • Pamuk 180° , İpek 120° , Sentetik/Polyester 80°
  • Ütü masasının altına alüminyum folyo sererseniz daha hızlı kırışıklıklardan kurtulmuş olursunuz 
  • Ütü suyunun içine atılan bi parça limon tuzu ile ütü kireçlenmesini önleyebiliriz 
→ Yatak Odası çok iyi havalandırılmalı.Kılıç çiçeği veya Sardunya yetiştirmek uyku kalitenizi artırır.Perdeler ise mutlaka koyu renk olmalı
→ Aldığımız tüm tekstil ürünleri giymeden,kullanmadan ilk sirkeli suda bekletip güneşte kurutmak lazım
→Temizlik Tableti ; 2 ölçü Karbonat , 1 Ölçü Limon tuzu + çam ağacı yağı hafif suyla ıslatıp hamur kıvamına getirip buzdolabı kalıplarına doldurup tuvalet ve banyolarınıza hatta mutfakta meyve yıkamak için hazır kullanışlı tabletler yapabilirsiniz.
→ Ayakkabılarda ki kötü kokular için içine karbonat serpmeli daha ağır kokular için içine poşet çay koyabilirsiniz(kullanılmış kurutulmuş olabilir)
→Çay demlenirken kaynamış suyun içine çay katarak demleme yapmalı!
→Çöp kutuların dibine de karbonat serpmek kötü kokuyu alacaktır.
→ Çaydanlık ve tencere parlatmak için cifi poşete sıkıp ovalayarak temizlemek lazım



5 Mayıs 2019 Pazar

Yemek Menüsü 4 ; Enginar Dolması , Humus , Kazandibi , Ratatouille

Mayıs 05, 2019 0 Comments
YEMEK MENÜSÜ 4 ; 


ENGINAR DOLMASI ; 
  1. Enginarları limonlu suda bekletiyoruz 
  2. Taze Soğan,havuç,patates,bezelye yağda soteliyoruz 
  3. Tuz ve karabiberini ekliyoruz 
  4. 1 fincan pirinç 
  5. En son dere otu ve yarım limon suyunu ekliyoruz 
  6. Enginarları limonlayip dizip üstüne garnitürleri yerleştiriyoruz 
  7. Kaynar suyunu ve üstüne zeytinyağını gezdirip pişirmeye bırakıyoruz (20-25dk) 
  8. İsteğe bağlı biraz şeker ekltebilirsiniz
HUMUS ;  
  1. 1 su bardağı haşlanmış nohut ve kabukları soyulmuş 
  2. Tahin
  3. Limon suyu / kıvamı sağlamak için nohut suyu
  4. Kimyon/Toz kırmızı biber/ Tuz/ Sumak/ Zeytinyağı 
  5. İsteğe bağlı sarımsak 
KAZANDİBİ ; 
  1. 3.5 - 4 su bardağı süt 
  2. 3/4 su bardağı şeker
  3. yarım çay bardağı pirinç unu
  4. 3/4 çay bardağı nişasta 
  5. 1 yumurta sarısı 
  6. Damla sakızı 
  7. Ocaktan aldıktan sonra 1 paket vanilya 
  8. Borcam üstünde karamelize ettiğimiz pudra şekeri üstüne muhallebiyi döküp / soğutup / dolapta 5-6 saat bekletiyoruz 
  9. İsteğe bağlı karamelize pudra şekeri üstüne tarçın eklenebilir 
RATATOUİLLE ; 


  1. Yağda kavrulmuş soğanın içine domates püresi ve közlenmiş biber ilave ediyoruz (+biber+havuç..)
  2. Tuz/karabiber/pul biber / kekik + sarımsak baharatlarini ilave edip blendirdan geçiriyoruz 
  3. Tepsinin zeminine sosumuzu düşüyoruz 
  4. Üstüne patlıcan/ kabak/patates/domates sebzelerini tek tek diziyoruz 
  5. Yağın içine tuz/karabiber/nane/fesleğen.. karşımını hazırlayıp üstünden gezdiriyoruz üstüne fırın kağıdı koyuyoruz
  6. 180℃ fırında 30-40 dk içinde pişiyoruz 
  7. Patatesler geç piştiği için önceden biraz haşlanabilir + haşlama kabak/patlıcan sevmeyenler için kızartılıp koyulabilir 🤔 

EN SON YAZIM

SRİ LANKA GEZİ REHBERİ (ÖN HAZIRLIK)

Follow Us @marifetliparmaklr