31 Ağustos 2017 Perşembe

.Mezun Kızın Uluslarası Dizi Macerası 3 ;Tayvan Dizi ,Iran Filmi,Lübnan Filmi

Ağustos 31, 2017 0 Comments
Tayvan Dizisi ;Marry Me or Not ?
Erkeklerin izleyince bizler ne safmışız diyeceği kadınların izleyince kendi cinsinin neler yapabileceğine şahit olacağı eğlenceli romantik komedi tadında bir dizi.Oyunculukların nirvanada koşturduğu başrolümüzün ji sung koreli actore benzerliği gözlerden kaçmayan detayıyla kameraya karşı çekilen sahneleriyle sizi içine çekip alan dizi.Işte bu dizi size Tavyan kültürünü de öğretiyor, İlişkideki yapıtaşlarınıda.İzleyin ve görün 😉
Taiwan

Konusu ;Chai Huan Zein, lise yıllarından beri arkadaş olan Hao Sheng Nan ile şimdi birbirlerinin baş düşmanlarıdır.Aynı sektörde çalışıp aynı kıyafetleri dahi giyen iki azılı düşman birbirilerinin kuyusunu kazarken beklenmedik aşkın içinde bulurlar kendilerini.Sheng Nan abisini sevgilisi gibi gösterip Chai Huan Zein düğününüde mahvedince koz Huan Zein eline geçer ve abisi sandığı Justin ile yalandan ilişki yaşamaya başlar.Justin kandırıldığını anlar ve o da savaşa dahil olur.Peki ya bu üçlünün savaşı beklenmedik şekilde biterse?Repliklerinden bir kompozisyon yazılacak kadar anlamlı olan bu diziyle sizi başbaşa bırakıyorum.
Taiwan
Tayvan

Kız dediğin zeki olur kıskanır ama zekice,erkeğini aşırı mutlu eder ya da vicdanına oynar ve kalbindeki değeri tekrar açığa çıkarır.En çıkılmaz yolda ise kendinden ödün vererek orta yolu bulmaya çalışır.En önemliside birbirlerinin hep yanında olurlar.Trip atıp uzak duran kız değil hep yanında olan kız kazanır !
Allahimmm 15.bölüm neydi öyle o evlilik teklifi aman yarabbim çıtayı Evereste çıkardılar.🤗🤗😍😍
15.episode
15.bölümde çalan müzik;https://youtu.be/bEEHZaJgW7Q
Gençlikleri 😘
Tayvanı anlatmak istersem heralde batıl inançları çok olan toplum aklıma gelir.Şeftali çiçeği inanışları var araştırdım ki baya faydalı şifalı bitkiymis  ve görünüşü çok güzel çiçekleri var.Tayvanda Taipede Şeftali çiçeği çayımı yudumlarken bulurum insallah...
Marry me or not

Iran Filmi ; Hayalin Şiir Tadı
Farklı çekim tarzı ile tasarruf ve çevre kirliliği üzerinde duran aşk filmi gibi gözüküp ama hiç aşka kavuşamayan bir film. Farkında olup uygulamadığımız çoğu şeyin ilerde nasıl musibetler açacağını gösteren ders verici bir film sevdim farklı bakış açısı edinmek için izlenmeli. 

Lübnan Filmi ; L'insulte 

Lübnan iç savaşın içinde yaşanan durumu anlamak için izlenecek bir film.Sonu çok güzel bitiyor. Kapanmayan yaralar ,nefrete sebep olan acılar ... Savaşın dini,dili,ırkı yok
Orta Doğu tarihini bilmeden önce sadece Filistinliler Kudüste acı çekiyor zannederdim meğersem Lübnana göç etmişler orda acı ,Ürdüne göç etmişler orda acı ,Suriyeyi söylemiyorum bile bir devlet kurulacak diye bu kadar acı çok değil mi ? 

Hoşgörü içinde yaşamayı öğrenmeliyiz.Bizde Suriye,onlarda Filistin başka yerde Arakan acı aynı ama çaresi hoşgörü 


28 Ağustos 2017 Pazartesi

Mezun Kızın Kitap Macerası :Kayı 6 'İmpatorluğun Zirvesi ve Dönüş' Akılda Kalanlar

Ağustos 28, 2017 0 Comments
1.MUSTAFA HAN 
Sultan Mustafa görülen akli sıkıntıların muhtemelen içinde bulunduğu durumdan ve uzun süre(14 yıl)yıllar kapalı bir hayat sürmesinden kaynaklandığını belirterek tahta geçebileceğini veya tedavi olabileceğini düşünüp divandan çıkan kararla padişah koltuğuna oturdu.
-Şehzade Mustafa'nın padişahlığı babadan oğula devam eden Osmanlı saltanat geleneğinide bozmuş oluyordu.
-Sultan Mustafa ilk saltanatı 96 gün,ikinci saltanatı 1 yıl ,3 ay sürmüş tahtan indikten sonra 15 yıl boyunca kapalı tutulduğu odada yaşadı.

2.OSMAN HAN(GENÇ OSMAN)
Tarihte;
- II. Osman’ın başkomutanlık ettiği Lehistan Seferi 8 ay, 18 gün sürdü. Bu savaşta Doğu Avrupa’nın kilidi sayılan Hotin Kalesi ile Podolya eyaleti alındı. Lehistan Krallığı, III. Murat devrinde olduğu gibi gene Osmanlı devletinin himayesini kabul etti, vergiye bağlandı. II. Osman, Ortodoks âlemini olduğu gibi Protestan dünyasını da Türk egemenliğine almak, Baltık Denizi’ne çıkmak istiyordu. Ancak, Yeniçeri ocağı, bu seferde büyük liyakatsizlik, gayretsizlik gösterdi.
 -Safevilerin Nasuh Paşa Antlaşmasını (1611) bozarak Osmanlı Devleti’nin topraklarına saldırması üzerine savaşlar tekrar başladı. 1618 yılında Osmanlı ordusuna katılan Kırım hanının kuvvetleri Serav Ovası’nda İran ordusuna yenildi. Sadrazam Halil Paşa Erdebil üzerine yürüdü, iran Şah’ı Abbas’ın barış istemesi üzerine Osmanlı Devleti ile İran arasında Serav Antlaşması imzalandı (1618).
 -Eski hükümdar I. Mustafa’nın eniştesi vezir-i âzam Damat Hain Davut Paşa tarafından Yedikule’ye kaldırılıp öldürüldü. Bu, Osmanlı tarihinde ilk hükümdar öldürme olayıdır.

 Kitaptan Notlar ;
  •  Safevi devletiyle yapılan görüşmeler sonucu Serav Antlaşması imzalandı.Yeni sulhun Kanuni dönemindekinden tek farkı iki yüz olan ipek kumaşın yüze düşürülmesidir.Halil Paşa sefer dönüşü Pol-i Şikeste bozgunu yüzünden 2.Osman Han tarafından sadaratten azledilerek kaptan-ı deryalığa getirildi.
  • 1612 yılın kışında İstanbul boğazı buz tutdu.İnsanlar İstanbul'dan üsküdara yaya olarak geçebildiler.O zamana kadar böyle bir hadise vaki olmadığından İstanbul halkı kıyametin yaklaştığının hükmettiler.
  • Lehistana karşı açılan Hotin Savaşında Yeniçerilerin adeta savaşmak istemeyerek sergiledikleri gayretsizlik yüzünden beşinci hücumda neticesz kaldı.Yeniçerilein kasten bu şekişlde hareket ettiklerini anlayan padişahın ocakla arası her geçen gün daha da açılıyordu.Yeniçeriler padişahın iltifat etmediği, az miktarda verdiği bahşişlerle askeri küçük düşürdüğünü ileri sürüyorlardı.Askeri etkilediğini tespit ettirdiği 100 yeniçerinin başının vurdurdu.Bu durum ocak halkının padişaha daha da kinlenmesinden başka bir işe yaramadı.
  • Osmanlı Devleti ile Lehliler arasında yapılan barış antlaşmasıyla;Kanuni Sultan Süleyman Han dönemindeki sınırlar esas alınacaktı.Kazaklar ,Türk topraklarına akın yapmayacaklardı.Lehliler,Kanuni devrinden sonra sınır boylarında yaptırdıkları kalaler yıktırılacaktı.Hotin Kalesi,Osmanlı hakimiyeti altındaki Boğdan volvodasına teslim edilecekti.Lehliler kırıma verdikleri 40.000 florinin vermeye devam edeceklerdi.
  • Lübnandaki asi lider Emir Fahreddin alt etmek niyetiyle Genç Osman hacca gideceğine ilan etti.Kendisinden önce gelen padişahlardan hiçbiri hacca gitmediği için,sadrazam ve şeyhülislam bu sefere muhalefet ettiler.
  • Bir gün Genç Osman rüyasında 'Resul-i Ekrem Hazretleri kızgın bir şekile yanına yaklaşıp Kuranı Kerim ve arkasındaki zırhı alarak kendisini tahtından indirtmişti.
  • Ocaklar padişahın tahta çıkmasından itibaren kendilerine karşı olan muamelesinden dolayı güceniktiler.Ardından hac kararı alması kendilerine daha da büyük endişelere sevk etmiştir.At meydanında toplanan isyancılar aralarında yapılan müzakerelerden sonra padişahtan 6 kişinin başının istenmesine karar verdiler.Özellikle Hoca Ömer Efendi ve Darüssaade Ağası Süleyman Ağa'nın öldülmeleri idi.Akıl ulemanın hiçbirini dinlemen padişah arızaya getiren ulemayı da hapsettirdi.
  • İsyancılar 'Sultan Mustafayı isteriz' diye bağrışmaya başladılar.Artık isyanın şekli değişmiş ve Sultan Osman Han'ın tahttan indirilmesi yoluna gidilmişti.
  • İsyancılar yolda Sultan Osman'a bir hükümdara bir Osmanoğluna tarih boyunca asla reva görülmemiş hakaretler yapıldı.Yeniçeriler ne kadar Sultan'ın öldürülmesini istemesede Davut Paşa Yedikule Zindanlarında 8 Cellat ile öldürtmüştür.
  • Genç Osman yeniçeri ağası zorbalarınca şeht edilmesi tarihimizin en acıklı olayıdır.Osmanlı tarihinde katledilen ilk Padişah Sultan Osman olup bu olay Anadoluda bazı isyanların çıkmasına sebep olacaktır.Millet,padişahın öldürülmesini hiçbir zaman hazmedememiş ve onun katilleri nefretle anılmıştır.
  • Genç Osman hatası Darüssaade Ağası Süleyman Ağa'nın telkini ile Hotin Seferi öncesi kardeşlerinin en büyüğü olan Şehzade Medmed'i öldürtmesidir(Kardeşinin bedduasını almıştır).İkinci büyük hatası etrafının telkini ile ocakla büyük çekişmeler içine girmesi ve yapılan telkin ve uyarıları dikkate almaması ise hayatına mal olmuştur.İleri gelen devlet adamaları ve ulemanın nasihatlerine kulak asmamış,karşısındaki gücü küşümsemiştir.
  • Cariyelerle evlilik yapmayı kabul etmemiş.Bütün karşı çıkmalara rağmen Esad Efendinin kızı ile evlenmiş.Aynı şekilde hacca gitmeye karar vermesi de onun teamüle aykırı karakter yapısının örneklerindendir.
Gezilecek Yerler ;
  1. Yedikule Zindanları (istanbul)
  2. Genç Osman Türbesi(Sultanahmed cami\İstanbul)
4.MURAD HAN

Tarihte ;

-Genç Osman’ın (II. Osman) öldürülmesinin öcünü almak isteyen, Erzurum Beylerbey’i Abaza Mehmet Paşa isyan etti (1624).IV. Murat isyanı bastırmakla sazdarazam Çerkeş Mehmet Paşa’yı görevlendirdi. Abaza Mehmet Paşa tekrar Erzurum’a çekildi. Tekrar isyan etmesi üzerine Abaza Mehmet Paşa İstanbul’a getirildik IV. Murat üstün yetenek ve becerileri olan Abaza Mehmet Paşa’yı Bosna Beylerbeyliği’ne atadı.



-1623 yılında İran’la başlayan savaşlar tam on yedi yıl devam etti. IV. Murat ülke içinde yönetime hakim olduktan sonra İran üzerine iki sefer düzenledi'(1635). İlk seferde, Erzurum – Kars üzerinden Revan’a ulaştı. Bu seferle Revan ve Ahıska Safevilerden geri alındı.



-İran’ın Revan’ı tekrar ele geçirmesi üzerine IV. Murat Bağdat’ın fethine karar verdi. 1638 yılında Bağdat kalesi kuşatıldı. IV. Murat Bağdat’ı ele geçirerek Bağdat Fatihi ünvanını aldı. iran’ın barış istemesi üzerine iki ülke arasında Kasr-ı Şirin Antlaşması imzalandı (1639).

Önemi ;Kasr-ı Şirin Antlaşması bugünkü Türkiye-İran sınırının belirlenmesinde temel olmuş



Kitaptan Notlar ;
  • Henüz 12 yaşında olduğu için devleti bilfiil idare edemeyeceği görüşü hâkim olduğundan annesi Mahpeyker Kösem Sultan saltanat naibesi tayin edildi.
  • Abaza Mehmed Paşa isyanı ile Yeniçerileri'padişah katili 'ilan ederek ve onların hakkından gelmek için sekban toplayıp şehirdeki yeniçerileri katletmeye başladı.Ele geçirdiği yerlerde yeniçeri,topçu,cebeci,acemi oğlanı gibi Kapıkulu Ocağı mensuplarını aman vermeyip öldürtüyor,sadece sipahi taifesine dokunmuyordu.
  • Bekir Paşa Bağdadı Şah Abbas'a verme kaidesi ile yardım istedi.Sonra şehri geri vermeyince oğlu Bağdadı verdi ve işkence ,ateşe karşı eziyet etmelerini Şah Abbasla beraber şarap içerek izledi Sonra Bekir Paşayı bir kayıya koyup yaktılar.
  • Mahmud Hüdayi Hazretleri vefat etti.Bir gün duasında 'Ya Rabbi!Kıyamete kadar bizim yolumuza katılan ,bizi sevenler ve ömrümde  bir kere türbemize gelip ruhumuza Fatiha okuyanlar bizimdir.Bize talebe olanlar denizde boğulmasınlar.Ömrünün sonlarında fakirlik görmesinler.İmanlarını kurtararak gitsinler ve öleceklerini bilip haber versinler.'
  • Hüsrev Paşa azlettirmesiyle İstanbula gelen yeniçeriler 'Azlettirmeye sebep olanlar bu padişahın ve bu devletin dostu değildir'diyerek 17 kişinin başını istediler.'Dükkanlar kapatıldı ve saray halkı dehşet içinde kaldı.Hafız Ahmed Paşayı feci surette şehit ettiler.Hasan Halifeyi atın üzerinde şehit edip bir ip bağlayıp sürükleyerek Atmeydanında baş aşağı ağaca astılar .Defterdar Mehmet Paşa ve Musa Çelebide mazlumların elinde şehit oldular.
  • İstanbul 2 ay süre ile askeri anarşinin en feci sahnelerini yaşadı.Bütün bu isyanların Recep Paşa'nın başı altından olduğuna inanan padişah idam emri verdi.
  • Sıra padişahın öç  alma sırasıydı.Yeniçeri ağası,Ocak ihtiyarlarına ve Çorbacılara hitap ederek söz dinlemeyenlerin teslim edileceği üzerine Mushaf-ı Şerif el basarak yemin ettirdi.Sipahi zorbaları birer birer elde edilip öldürüldü.Anadolu'dakiler de yakalandıkça temizlendi.
  • Poyrazın şiddetinden söndürülemeyen büyük İstanbul yangını gerçekleşti.İstanbul'un 5/1 yandı.Yangın sebebi olarak gösterilen kahvehaneleri kapattırıp tütün içilmesini şiddetle yasakladı.
  • Muhasarının 40.günü Bağdad bir kez daha Osmanlı himayesine girdi.Yıkılan İmam-ı Azam türbesi som gümüşten tekrar yapıldı.Bu seferden sonra 4.Murad 'Bağdad Fatihi'diye anıldı.
  • Damla hastalaği(gut) sebebiyle 27 yaşında vefat etti.
  • Dünyada ilk defa ucuş denemesi yapıldı.Hezarfen namıyla Ahmed Efendi Galata Kulesinden Üsküdara kuvvetli lodos rüzgarıyla uçmuştur.Yine dünyada ilk defa fişek usulü füze tecrübesi Hasan Çelebi tarafından barut macunu kullanılarak imal edilmiştir.
Gezilecek Yerler;

  1. Topkapı Sarayı Revan Köşkü ve Bağdad Köşkü
  2. Üsküdar Çinili Cami
  3. 4.Murad Türbesi(SultanAhmed/İstanbul)
1.İBRAHİM HAN 
Tarihte;
-Sultan İbrahim şehzadeliğinde, yıllarca cellat bekleme kabusu içinde yaşadığından sinirleri bozuktu; daimi bir baş ve vücut ağrısından şikayet ederdi.

-Girit, Venedik Cumhuriyeti’nin elinde kalmış açık denizdeki son parça idi.30 nisan 1645’te Donanmay-ı Hümayun, kaptan-ı derya Yusuf Paşa’nın başkomutanlığında İstanbul’dan yola çıktı. Bütün dünya seferin Malta’ya olduğunu sanıyordu. İstanbul’daki bütün elçiler hükümetlerine bu şekilde bilgi vermişlerdi. 19 ağustosta Hanya kalesi aldı.

-Sultan İbrahim’i de tahttan indirip yerine yedi yaşındaki oğlu IV. Mehmeti geçirdiler. Taş bir odaya kapatılan İbrahim’in bağırıp çağırmasından yeni bir ihtilâle yol açmasın diye, on gün sonra, 18 ağustos 1648’de, 33 yaşındaki padişahı devrin meşhur cellâdı Kara Ali’ye boğdurtarak öldürttüler. Devletin idaresi zorbaların eline geçti. Osmanlı tarihinde «Ağalar Saltanatı» denen uğursuz, karanlık devir başladı.

Kitaptan Notlar ;
  • Azak Kalesi Ruslar tarafından işgal edilmişti.Bu seferde 7 bin yeniçeri ve 800 sipahi şehit olmasına rağmen alındı.
  • Hanya fatihi Yusuf Paşa pervasız mukabelenin kurbanı olarak boğulmak suretiyle öldürüldü.İbrahim Han daha sonra öldürttüğüne pişman oldu.
  • Deli Hüseyin Paşa,Resmo alındıktan sonra Kandiye muhasarası için hazırlıklara başladı.
  • Venedik donanması diğer Hristiyan ülkelerden aldığı yardımlarla yine Çanakkale Boğazına musallat olmuş.Osmanlı donanması Marmara'ya hapsedilmiş.Düşmanın Çanakkale Boğazını kapatmasından dolayı yardım gelmediğinden Girit'teki kuvvetler iyice ümitsizliğe düşmüşlerdi.Hüseyin Paşa Kandiye muhasarısını durdurmak mecburiyetinde kaldı.
  • Girit fethinin tamamlanmaması ,Venedik donanması Ege Denizinde dolaştığı halde uzaklaştırılamaması,1648 Büyük İstanbul Depremi ve şehrin maruz kaldığı yangınlar durumu daha zor hale sokması ve para her kapıyı açar olması artık Padişaha muhalefet gittikçe artmasına sebep olmuştu.
  • Asiler Ahmet Paşayı parça parça ederek Veliaht şehzade Mehmed'i tahta geçirdiler.İbrahim Han bir odaya hapsettiler âdeta diri diri mezara gömdüler.Başrolü şeyhülislam olarak fetva üzere İbrahim Hanı öldürdüler.
Gezilecek Yerler;
  1. Topkapı Sarayı Sünnet Odası(yenilemiş),İftariye Kameriyesi,Sepetçiler Kasrı
  2. 1.İbrahim Han Türbesi (Ayasofya/İstanbul)
4.MEHMED HAN

Tarihte;
-Köprülü Fazıl Ahmet Paşa’nın uzun iktidar yılları Osmanlı tarihinin en bahtiyar devrelerinden biri oldu. Fazıl Ahmet Paşa, 1663 Almanya seferinde Slovakya’yı, bu arada ünlü Uyvar Kalesi’ni aldı. Vasvar Antlaşması ile, imparatorluğun sınırını çok kuzeye götürdü. Girit’ten Venedikliler’i sürdü, adanın fethini tamamladı.

-IV. Mehmet, 1672’de Birinci Lehistan Seferine çıktı. Podolya eyaleti Osmanlı’ya alındı. Bucaş Antlaşması ile Lehistan, Osmanlı’nın vergi verir vasat bir devleti olmayı kabul etti.

-Türk ordusu, Almanya-Lehistan-Venedik -Rusya birliği ile bunlara katılan ikinci derecede birtakım devletlere yenildi (İkinci Viyana Kuşatması). Kara Mustafa Paşa’nın idam ettirilmesi hatasından sonra işler çığırından çıkmış, ordunun, devletin idaresi tamamen liyakatsiz ellere geçmişti.


-1686’da Budin’i düşmesi en büyük felâket oldu. Daha sonra Peç’le Segedin de düştü, Kuzey Macaristan’ın elde tutulamayacağı anlaşıldı. 1687′ de Mohaç’ta değersiz komutanlar tarafından sevk ve idare edilen ordu, 20.000 şehit vererek, Almanlar’a yenildi. Yalnız, Lehistan cephesinde, Kamaniçe’de Vezir Damat Bozoklu Mustafa Paşa büyük bir zafer kazandı. Mora da 1687 eylülünde Venediklilerin eline geçti.

Kitaptan Notlar;

  • 7 yaşında tahta çıktı.Devlet idaresini Mahpeyker Kösem Sultan aldı.Cinci Hocanın sakladığı çil çil akçeler cülus bahşişi olarak dağıtıldı.
  • Yeniçeriler sipahilere karşı üstün duruma gelerek tam bir zorbalıkla işlere müdahale etmeye başladılar.Artık sadrazam ağalara sormadan bir iş yapamaz oldu.Eyalet valilerine kadar yapılan tayinler ocak ağalarına verilen rüşvetle oluyordu.
  • Ocak Ağaları darbe yapmayı planlayarak Turhan Sultan ve taraflarını götürtecek Şehzade Süleymanı  tahta çıkartacaklardı.Ocak Ağalarının gücünden çekinen ve daha önce yaşanan acı hallerden ürken Valide Kösem Sultan onların isteklerimi kabul etti ama bu plandan Turhan Sultan'ın haberi oldu ve planlarını bozarak Küçük Mehmed valideye vura vura sersem edip perde ipiyle boğarak öldürdü.Ertesi gün Bostancıbaşı Ali Ağa ile beraber sarayda büyük valide lehine çalışan adamların başları kesildi.
  • 4.Murad Han zamanında kardeşlerini katlettirdiği sırada Valide Sultan İbrahim öldürülmesini engellemiş Osmanoğullarının devamını sağlamıştır.
  • Sadarette birbiri ardında yaşanan değişiklikler derde deva olmadığı gibi ateşin yükselmesine sebebiyet vermektenden geri kalmıyor.Mali bozukluk bir türlü önlenemiyordu.Ayaklanma sonucu asiler sundukları listede bulunanları yakaladıkça idam edilip Sultanahmed Meydanında çınar ağacına astılar.Bu vaka Vak'a-i Vakvakiye olarak geçti.(36 kişi)
  • Çınar Vakasında öldürülen saray ağalarının yerini halkın meydan ağaları adını verdiği sipahi ağaları almaya başladı.
  • Padişah daha sonra 20den fazla eşkıyayı idam ettirerek meydan ağaları devri sona erdi.
  • Köprülü Mehmed Paşa dönemi evler ve odalar basılarak zorbacilar günden güne katledildiler. Bu suretle ortalığa sükûnet geldi.
  • Kadizadeler tasavvufa karşı olup tekkeleri yıkmaya,rastladıkları dervişleri 'tecdid-i iman' teklif edip kabul etmeyenleri öldürmeye ,tek minare kalacak şekilde diğer minareleri yıkmaya karar verdiler.Hareketin liderleri sürgün edilerek hareketin gücü kırıldı.
  • Nemçe  ile Fazıl Ahmed Paşa Ciğerdelen Savaşı ile Uyvar Kuşatması öncesi 6bin düşman yok edildi.
  • Osmanlılar bütün zor şartlara rağmen zerre yılgınlık göstermeden büyük azimle kaleyi feth etmeleri 'Uvyar önünde bir Türk gibi 'deyimi tarihe mal oldu.
  • Girit Adası fethiyle birlikte doğu Akdeniz'de huzur ve güvenlik ortamı sağlanmış oldu.
  • Osmanlı Devleti Fazıl Ahmed Paşa ile Avrupada en haşmetli son 15 yılını geçirmiş ve bir kez daha dünyanın tek kutuplu devleti olduğunu göstermiş.
  • Kara Mehmed Paşa Yanık ve Komaran kalelerinin almak yerine ilk Viyana sefer yapınca büyük bozguna uğradı.Estergon kalesi düşman eline düştü.Uvyar kalesi de Avusturyalilarin eline düştü.Preveze düşmana teslim oldu.Koron Kalesi düştü ve içindekiler tamamen öldürüldü.145 sene Osmanlı idaresindeki Budin de kaybedildi.Segedin ve mühim kaleler elden çıktı.
  • Sultan 4.Mehmed bütün devlet idaresini Köprülülere bırakarak 25 seneden fazla bir zamanı avcılıkla meşgul olarak rahat rahat geçirmişti.Fakat felaket senelerinde avcılığı bırakarak idareyi bizzat ele alıp ordularının başında bulunmamakta ısrar etti.
  • Harplerin devami ile hem iç hem dış hazinede para kalmamıştı.
  • Ocak ağaları aralarında kararlaştırarak padişahı tahtan indirerek kafese götürdüler.Osmanlı Devletinde Kanuniden sonra en fazla tahta kalan padişah oldu.
  • Beş vakit namazını cemaatle kılardı.İçkiyi yasak edip imalathaneleri kapattırdı.Kahvehaneleri kapattirip  oyuncu ve çalgıcıları İstanbuldan uzaklaştırdı.
  • Evliya Çelebi meşhur eserini bu devirde yazmıştır.
  • Osmanlı Devleti zirveyi onun döneminde yaşadı.Dönüşte onun devrinde oldu.
  • 4.Mehmet Han son 14 yılı felaket seneleri oldu.
Eşine yazdığı şiir ;
Beyazlar giydiğince bir dürr-i yektaya benzersin
Siyahlar giydiğince  sen heman Leyla'ya benzersin
Yeşiller giydiğinde tuti-i guyaya benzersin
Benim hoş-bu Afifem  gül-i ranaya benzersin

Gezilecek Yerler;

  1. Eminönü Yeni Cami ve Mısır Çarşı
  2. Hünkar Kasrı
  3. Divanyolu Köprülü Mehmed Paşa Külliyesi ve Türbesi
  4. Çemberlitaş Köprülü Kütüphanesi
  5. Safranbolu Köprülü Mehmed Paşa Cami
  6. Kösem Sultan Türbesi (Sultanahmed)
  7. Turhan Sultan Türbesi(Eminönü)
  8. 4.Mehmed Türbesi(Eminönü)




24 Ağustos 2017 Perşembe

Mezun Kızın Kitap Macerası ; Kayı 5 'Kudret ve Azamet Yılları' Akılda Kalanlar

Ağustos 24, 2017 0 Comments
2.SELİM HAN

Tarihte ;
→1566 Zigetvar Seferi'nden sonra Avusturya Arşidükası Maksimilyen'in barış istemesi üzerine İstanbul Antlaşması'na uygun olarak 1568'de antlaşma yapılmıştır.
→Yemen,Hint seferi sonucunda alınmış ve iki eyelat hâlinde yönetilmiştir Yemen'de çıkan isyanlar Osmanlı'nın egemenliğini sarsması üzerine Yemen tekrar alınmıştır.
→Kıbrıs Venediklilerin elinde idi ve Yavuz'dan itibaren bu ada için Venedik Osmanlıya vergi vermekteydi.Kıbrıs fethi ile Doğu Akdeniz deniz yolu güvenliği sağlanmıştır.
→İnebahti Deniz Savaşı sırasında Haçlılar Osmanlı donanmasını yakmışlardır.Donanmamızın yakıldığı ilk yerdir.Osmanlı donanmasının Akdenizdeki ilk büyük yenilgisidir.
→İnebahti yenilgisinden sonra Osmanlı donanması Tunus'u İspanyollardan almış ve Osmanlı'nın Kuzey Afrika egemenliği pekişmiştir.

Kitaptan Notlar;

  • 2.Selim Han devlet nizam ve kanunlarını bilmeyen hocası,lalasi ve musahibinin sözleriyle hareket ederek saltanatının ilk gününde otoritesinin kırılmasına yol açmıştır.Askerin disiplin haricine çıkmasına sebebiyet vermiştir.
  • Sakız Adası feth edilip Sakız hazinesinden alınan külliyetli hazine ile Kapıkulu ocaklarina cülus bahşişi ve terakkileri verildi.Piyale Paşada ilk divanda vezirlik verildi.
  • Açe yardım filosu ile hutbe sureti gönderildi.Bu hutbe sureti,o tarihten itibaren 20.yy başlarına kadar Açe'de her Cuma hutbesinde okunmuştur.
  • Lala Mustafa Paşa azlolunup Sokullu Mehmet Paşa'nın desteklediği Sinan Paşa Yemen serdarligina tayin edildi.
  • Şeyh Yahya Efendi 1570 yılında hayata gözlerini kapadı.
  • Venedik Elçisi ile muahede imzalandi.Bu muahedenin şartları nazar-ı dikkate alınacak olursa İnebahtı Muharebesi'ni Türkler kazanmış zannolunur denilmiştir.
  • Selimiye Cami,Osmanlı medeniyetinin en güzel alâmeti ve Osmanlı mimarisinin mühendislik bakımından en eşsiz eseridir 

Caminin tek kubbesi oluşu;Allahın birliği
Pencerelerin beş kademeli oluşu;İslamın 5 şartı
Bütün pencerelerin 99 tane oluşu; Allahın 99 ismi
Vaaz kürsülerin 4 tane oluşu ;4 hak mezhebi
Mabedin bütün külliyesinde 32 kapının oluşu ;İslamın 32 farzı
Arka minarelerinde 6 yolun olması;İmanın 6 şartı

  • 2.Selim Han hamamda iken tansiyonu düşüp kaymış ve beyin kanamasından vefat etmiştir.
  • Cülus bahşişinin ilmiye sınıfıda verilmesi adetini ilk defa 2.Selim Han çıkarmıştır 
  • 8 sene saltanatta kalmıştır.Selimiye Caminin tamamlanışını görmeden vefat etmiştir.
  • Ayasofya camiyi onarıp 2 minare eklemiştir.

Gezilecek Yerler

  1. Beşiktaşlı Yahya Efendi Türbesi
  2. Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi (Beşiktaş/İstanbul)
  3. Hala Sultan Kabri (Kıbrıs)
  4. Selimiye Cami (Lefkoşa)
  5. Canbolat Bey Türbesi (Magosa/Kıbrıs)
  6. Lala Mustafa Paşa Cami -Kıbrıs Fatihi (Kıbrıs)
  7. Ebussuud Efendi Türbesi (Eyüp /İstanbul)
  8. 2.Selim Türbesi (Ayasofya/İstanbul)
  9. Eski Valide Cami (İstanbul)
  10. Konya Selimiye Cami
  11. Edirne Selimiye Cami√

3.MURAD HAN

Tarihte ;
1575 yılında Lehistan himaye altına alındı.
1576 yılında Fas himaye altına alındıOsmanlı Devleti Cezayir Beylerbeyi Ramazan Paşa’yı Fas’ın fethi ile görevlendirdi. Ramazan Paşa’nın yardımıyla Abdülmelik, Fas tahtına oturdu. Böylece Fas Osmanlı himayesine girdi (1578).Eski Fas Sultanı’nın Portekizlilerden yardım istemesi Osmanlılarla Portekiz’i karşı karşıya getirdi.Osmanlı devleti ile Portekiz arasında Tanca’ya yakın Kasrü’l-Kebir’de Vadi’üs Sebil Savaşı yapıldı (Vadi-‘üs-Seyl). Savaşı Osmanlı Donanması kazandı.Bu savaşla Fas’ta Osmanlı hakimiyeti pekişti. Sınırlar Mısır’dan Atlas Okyanusu’na kadar bütün Kuzey Afrika bölgesini içine aldı.
→1583’te Özdemiroğlu Osman Paşa gece devam eden Meşaleler Savaşında İran karşısında büyük bir zafer kazandı.
→ 1590 yılında İran ile Ferhat Paşa Antlaşması imzalandı.Ferhat Paşa Antlaşması Osmanlı Devleti’nin doğuda en geniş sınırlara ulaştığı antlaşmadır
→1593’te başlayan Osmanlı-Avusturya Savaşları devam ederken .Sadrazam Koca Sinan Paşa’nın başlangıçtaki başarılarına rağmen, Erdel, Eflak ve Boğdan beylerinin isyanı Osmanlı ordusunu güç durumda bıraktı. Savaşlar esnasında III. Murat öldü (1595).
III. Murat Denizlerde İspanya ve Portekiz ile mücadeleye giren İngiltere’yi destekleyerek kendilerine Osmanlı topraklarında serbest ticaret yapma hakkı verdi. Böylece İngilizler Doğu Akdeniz’de Venediklilerin yerini almaya başladılar (1580).
Kitaptan Notlar ;

  • Tahta geçtiği gece Fatih Kanunnamesine gereğince 5 kardeşi boğduruldu.
  • Takiyüddin Rasathanesi kuruldu ünlü 1577 kuyruklu yıldızı gözlemlendi.Endişe ve korkuya yol açmasına rağmen Şah Tahmasb'ın öldüğü haberi geldi.
  • İran seferinin açıldığının ertesi yılı İstanbulda korkunç bir veba salgını başladı.Kanunin kızı Mihribah Sultan da dahil olmak üzere pek çok insan vefat etti.
  • Halk arasında çıkan söylentiler ve artan tepkiler karşısında Şeyhülislam Kadızade Ahmed Şemseddin Efendi'nin fetvasıyla rasathane yıkıldı.
  • Vadiüsseyl muhaberesi neticesinde Fas doğrudan doğruya padişahtan emir alan bir sultanlık şeklinde Osmanlı tabiiyetine girmiş oldu.
  • 1578'de hiçbir mukavemetle karşılaşmayan Osmanlı ordusu Tiflis'e girdi.Tiflis eyalet merkezi hâline getirilerek derhâl imar edildi.
  • Sokullu Mehmet Paşa suikast sonucu idam edildi.Sokullu Mehmet Paşa her gece teheccüd namazını kaçırmayacak kadar takva sahibi idi.Don ve Volga,Süveyş,Karadenize alternatif kanal projeleri vardı.
  • Safeviler 10 bin ölünün dışında 3 bin esir ve binlerce de yarali verdikleri savaşta gecede meşaleler yakılarak savaşılması dolayısıyla 'Meşaleler Savaşı'adıyla anılan bu büyük zafer Osmanlılara Şirvandaki hâkimiyetini katilestirme imkanı vermiştir.
  • Yapılan muazzam hazırlıklar neticesinde 3.Murad'ın şehzadesi Mehmed'in şerefine yaptığı sünnet düğünü Osmanlı Devleti'nin tarihinde gerek azameti gerek müddeti itibariyle benzersiz kılmıştır.
  • Tebriz fatihi Özdemiroğlu Osman Paşa 25 Eylül günü sadrazam ve serdar-ı ekrem,Habeşistan ve Yemen ve Kafkasya ve Azerbaycan fatihi olarak büyük bir askeri merasimle şehre girdi.
  • 1588 yılında Mimar Sinan vefat etti.Hayatı boyunca 364 eser vermiştir.
  • İran harplerinin uzun sürmesi Osmanlı hazinesini zor durumda bırakmıştı.Neticede masraflar artmış bu yüzden akçenin değeri düşürülmek zorunda kalmıştı.Sinan Paşa ve İbrahim Paşa gibi bazı devlet adamaları tarafından kışkırtılarak yeniçeri ayaklandı.Bu,yeniçerilerin ocağın kuruluşundan beri ilk defa saray basarak kelle istemeleri idi.
  • Ingiliz Kraliçe katından padişaha yardım talebi Osmanlı sultanının Avrupa devletler sisteminde ne kadar üstün pozisyonda olduğunu ortaya koymaktadır.
  • Eflak Voyvodası isyani  Bükreşte 4 bin Müslüman katledildi.1595 yılı Osmanlılar için felaketli hadiselerle başlamıştı.Kendilerine bağlı voyvodaların isyanları ve bölgedeki Müslümanların katletmeleri Sultan 3.Murad Han'ı derinden sarstı.Kısmı felç geçirdiği rivayet olunmaktadır.
  • 49 yaşında 12 sene süren görevi ile ebediyete uğurlandı.
  • Asma saat ve resim yapmak gibi marifetlere de sahip bir kişiydi.Osmanlı sultanları arasında en çok şiir yazanlar arasındadır.Bir şiirinde der ki:'İyiden ve kötüden ,kişinin başına ne gelirse bilsin ki dilindendir.'https://youtu.be/3T8-s3hpV9Y

Gezilecek Yerler;

  1. Sokullu Mehmet Paşa Türbesi (Eyüp Sultan/İstanbul)
  2. Sokullu Mehmet Paşa Cami ve Külliyesi (Kadırga/İstanbul)
  3. İncili Köşk (Sinan Paşa köşkü)
  4. Özdemiroğlu Osman Paşa Türbesi (Kurşunlu Cami /Diyarbakır)
  5. Mimar Sinan Türbesi (Süleymaniye/İstanbul)
  6. 3.Murad Han Türbesi (Ayasofya/İstanbul)
  7. Muradiye Cami (Manisa)
  8. Kılıç Ali Paşa Cami (İstanbul)
  9. Kuşkonmaz Cami (İstanbul)
3.MEHMET HAN 
Tarihte;

III. Mehmet Osmanlı – Avusturya savaşlarının devam ettiği esnada tahta çıktı. Savaşlar da kısmen başarısız olan Osmanlı Devleti Vişegrat ve Estergon kalelerini kaybetti.Avusturya cephesindeki bu başarısızlıklar üzerine Yeniçeriler ve Devlet erkânı’nın baskıları üzerine III. Mehmet’in sefere çıkmasını sağladılar. Belgrad’a varan ordu Eğri kalesini kuşattı ve aldı. Bu olaydan sonra III. Mehmet Eğri Fatihi ünvanı ile anıldı.
→Haçova’da yapılan savaşta başlangıçta Osmanlı ordusu ağır kayıplar verdi. Saray çalışanları ve geri hizmet bölüklerinin devreye girmesiyle büyük bir zafer kazanıldı. Viyana yolu Osmanlı Türklerine açıldı.
→Avusturya kuvvetlerinin Osmanlı sınırlarını ihlal ederek Yanıkkale ve Estergonu ele geçirmesi üzerine Osmanlı ordusu tekrar sefere çıktı. Kanije Kalesi alınarak komutanlığına Tiryaki Hasan Paşa getirildi
→Yeni bir Haçlı ordusu Kanije Kalesini geri almak için harekete geçti. Tiryaki Hasan Paşa’nın kahramanlığı ve stratejileri karşısında tutunamayan Haçlılar geri çekildi (1602). Hasan Paşa’ya vezirlik rütbesi verildi.
→Osmanlı devleti’nin, Avusturya ile savaşmasını ve Celali İsyanlarını fırsat bilen iran Şah’ı I. Abbas, Ferhat Paşa Antlaşması ile kaybedilen yerleri geri almak için harekete geçti. Hatta Osmanlı Devleti’ni zor durumda bırakmak için Avrupa devletleri ve Papalıkla ittifak yolları aradı.
→Şah I. Abbas Tebriz ve Erivan’ı ele geçirdi. Bu arada savaş devam ederken III. Mehmet vefat etti. Yerine on dört yaşındaki oğlu I. Ahmet geçti. Seferlere I. Ahmet döneminde devam edildi.
Kitaptan Notlar;



  • Nizamî âlem kanunu gereğince 19 kardeşi odalarında boğduruldu.Şehzadeler babası 3.Murad'ın ayakucuna defnedildi.
  • Sadaret Kaymakamı İbrâhim Paşa ile Sinan Paşa tarafları yeni padişahı ikna etmişler ve Ferhad Paşa'yı görevinden azlettirip idam ettirdiler.Naaşı Eyüp Sultan Cami yakınına defnedildi.
  • Eflak, Osmanlı askerlerini yoğun bir top ateşine tuttu.Köprü yıkılarak üzerindeki çoğunluğu akıncılar olmak üzere askerler Tuna'ya gömüldü.Bu olayla ile birlikte Osmanlı akıncılığı sönecek ve o haşmet dolu günleri bir daha göremeyecektir.
  • Kanuni'nin vefatından beri 30 yıldır hiçbir padişah ordusuna bizzat başkumandanlık etmemişti.Eğri, padişahın seferiyle feth edildi.
  • 3.defa veziriazam olan Damat İbrahim Paşa bizzat serdar-ı ekremlikle Macaristan'a geldi.Avusturyanın mühim kalelerinden olan Kanije'nin düşmesi düşmana büyük bir darbe olmuştur.
  • Kanije savunması sırasında barut sıkıntısı söğüt ağaçlarından yapılmıştır Osmanlının söğüç ağacına sevgisinin sebebide anlaşılmış oldu.
  • İstolni Belgrad Kalesi Avusturya ordusunun eline geçmişti Fakat bu uzun sürmemiş Rumeli Beylerbeyi Lala Mehmet Paşa kaleyi tekrar geri almıştır.
  • 1593 yılında Osmanlı İmparatorluğu Avusturya ile 13 yıl sürecek bir savaşa girmişti.Ancak bu dönemde askeri sistemde meydana gelen değişiklikler Avusturya ile savaşmayı pahalı ve zor bir hale getirmişti.Bu savaşlar sırasında özellikle ekonomik açıdan zor durumda olan Osmanlı devleti paranın değerini düşürüp tımarların zengin kişilere satılması piyadeye duyulan ihtiyacın Anadoludaki işsiz gençlere karşılanması gibi yollara yöneldi.Ok ve kılıçla savaşan süvarinin yerini piyade almaktaydı.Bu yüzden tımarlar azaltılıp tüfekli asker istahdımına önem verildi.İşsiz kalan tımarlı sipahiler otuzar ellişer gruplar halinde levend denilen haydut çeteleri oluşturup eşkıyalığa başladılar.
  • Bu Celalilik faaliyetlerini daha da tetikleyen hadise Haçova Savaşının sonra meydana geldi.Haçova zaferinin akabinde veziriazam Cağalazade Sinan Paşa orduyu disiplin altına almak için çadırının önüne gelmeyecek herkesi asker kaçağı sayacağını ilan etti.Savaşa gelmelerine rağmen düzensizlik yüzünden ordudan ayrı düşmüş olan ve sayıları 25,30 bin kişiye ulaşan askerler bu emir üzerine öldürülme korkusuyla kaçarak Anadolu'da eşkıyalık yapan gruplara katıldılar.
  • Hüseyin Paşa ,o dönemde padişahı arkadan vuran en yüksek mevkideki Osmanlı görevlisi oluyordu.Hüseyin Paşa'yı kendisine vezir edinilen Karayazıcı ordusunu da Osmanlı askeri teşkilatı üzere düzenlendi.Rüyasında Efendimizi gördüğünü söyleyip etrafa yaymaktaydı.Karayazıcı Amasyaya girme şartıyla Hüseyin Paşa teslim edip idam edildi.
  • Celalilerin zulmünden payitahta sunulan şikayetler çığ gibi artmaktaydı.Diğer taraftan yağmadan pay almak arzusuyla dolu yüzlerce,hatta binlerce başıboş Anadolu şimdi korkunç Celali liderinin yanına koşuyordu.Şah Abbas gelerek Ali Paşayı Tebrize girmeye meydan vermeden esir edip şehir ve kaleyi almıştır.Şehirdeki Sunnı Müslümanlar acımasızca katledildi.
  • 37 yaşına üzüntüden vefat eden 3. Mehmet sancak beyliğinden saltanata gelen son Osmanlı padişahıdır.5 vakit namazını cemaatle kılardı.
  • İçkiyi sıkı bir şekilde yasaklayıp,bütün meyhaneleri kapattı.
Gezilecek Yerler;

  1. Eminönü Yeni Cami (3.Mehmed'in annesi Safiye Sultan isteğiyle temelleri atılmış.Hatice Turhan Sultan tamamlatmıştır
  2. 3.Mehmet Türbesi (Ayasofya/İstanbul)
1.AHMED HAN 
Tarihte;
I. Ahmet tahta çıktığı zaman Osmanlı İmparatorluğu, İran ve Avusturya ile savaş halindeydi. Iran cephesi komutanı Cağalzade Sinan Paşa 1604 te yola çıktı. Ordunun yaklaştığını gören Şah Abbas geri çekildiyse de, Van’da kışlamak zorunda kalınması Şah Abbas’ın yeniden hücüm etmesine sebep oldu. Sinan Paşa güçlükle kendisini Erzurum’a atarak, ilkbaharda yeniden taarruza geçti. Bu defa da orduda inzibat namına bir şey kalmamıştı. Bu yüzden savaş başarılı olmadı, ordunun büyük bir kısmı emir beklemeden dağıldı. Sinan Paşa da birkaç bin yeniçeri ile geri çekilmek zorunda kaldı, bir müddet sonra kederinden öldü.
Osmanlı Ordusu, Sultan Birinci Ahmed'in buyruğu üzerine Belgrad üzerinden Budin'e yürüdü. 29 Ağustos 1605'de Estergon kalesi kuşatıldı ve Ciğerdelen kalesi fethedildi. 8 Eylül'de Vişigrad, 19 Eylül'de Saint Thomas (Tepedelen) kaleleri fethedildi. 3 Ekim 1605'de ise Estergon kalesi teslim alındı. Osmanlılarda, Avusturyalılarda ard arda yapılan bunca savaştan dolayı sosyal ve ekonomik yönden çok yıpranmışlardı. Daha önce yapılan barış görüşmelerinden bir sonuç çıkmamıştı.
Ancak 11 Kasım 1606'da Estergon-Komorin arasında Zitva suyunun Tuna Irmağına döküldüğü yerde imzalanan Zitvatoruk antlaşmasıyla barış sağlandı.
ZİTVATOROK ANTLAŞMASI(1606)
 Önemi: 1)Osmanlı Devleti'nin 1533 İstanbul Antlaşması ile kazandığı Avusturya karşısındaki üstünlüğü ve yaptırım gücü sona erdi.
2)Avusturya, Osmanlı Devleti ile eşit duruma geldi. Böylece Osmanlı Devleti'nin Avrupa ülkeleriyle hukuki eşitliği başladı.
3)Savaşların uzamasında doğuda İran'la savaşların başlaması (160 -1612), içeride Celali isyanlarıyla uğraşılması ve Avusturyalıların hafif ateşli silahlar kullanmaları etkili oldu.
4)Osmanlı Devleti, bir kısım topraklar kazanmışsa da askeri ve malî alanlarda sarsıntıya uğramıştır.
5)Osmanlı Devleti ilk kez bir antlaşma ile savaş tazminatı almıştır.
 Celalilerle Anadoluda yapılan çarpışmalar hükümet kuvvetlerinin mağlubiyetiyle sonuçlanıyordu. Zitvatorok Antlaşmasından sonra Kuyucu Murat Faşa Celalilerin üzerine yürüdü. Bunların en tehlikelisi olan Canbulatoğlu Ali Paşa Suriye’de hüküm sürüyordu. Murat Paşa, yol boyunca, bu asi Celalilerin kimini zorla, kimini güzellikle yola getirdi. Nihayet Canbulatoğlu Ali Paşa ile karşılaşarak onu da yendi. Canbulatoğlu İstanbul’a kaçıp Padişaha sığındığı için affedildiyse de sonradan Belgrad’da öldürüldü. Kuyucu Murat Paşa, Celali isyanlarının bastırıldıktan sonra İran seferine çıkmıştı, fakat başarı kazanamadan öldüğü için yerine gelen Nasuh Paşa İranlılarla bir antlaşma yaptı.
I. Ahmet zamanında Akdeniz’de güvenliği sağlamak için çalışılmış, Floransa ve Malta korsanlarıyla başarılı çarpışmalar yapılmıştır.
Lehistan'ın isteği üzerine iki ülke arasında barış yapıldı (1617).
Buna göre;
1-Lehliler, Kırım Kazaklarını Özi (Dinyeper) ırmağından Karadeniz'e çıkarmamayı ve Erdel, Boğdan işlerine müdahale etmemeyi
2-Osmanlılar da Tatarlara akın yaptırmamayı taahhüt etmişlerdi.
 Yıldırım Bayezid döneminde başlayıp, Fatih Sultan Mehmet (II. Mehmed) döneminde kanunlaşan kardeş katli yasasını kaldırmıştır.Yerine ekber ve erşet ailenin aklı başında olan en büyük üyesi) sistemini getirmiştir.
Kitaptan Notlar;

  • Sultan 1.Ahmed babası dönemindeki yoğun kargaşa ortamından dolayı sünnet olamamıştır.Cuma selamlığını yaptıktan sonra yeni padişahın ilk işi kendisini sünnet ettirmek oldu.
  • Akşam hava karardıktan sonra halkın sokağa çıkmasını yasaklamıştır.
  • Cağalazade Sinan Paşa ağırdan aldığı için Şah Abbas'ı elinden kaçırmıştır.Canbolatoğlu Hüseyin Paşa'nın İran seferine katılmakta gecikmesi dolayısıyla Cağalazade Sinan Paşa tarafından idam edildi.Üzerine yeğeni Ali,Kilis ve civarında isyan bayrağını açmıştı.Cağalazade Sinan Paşa'nın hayatında yaptığı en ağır iki yanlıştan ikincisiydi.Bu yanlışların düzeltilmesi,Osmanlı İmparatorluğuna oluk gibi akan para ve kana mal oldu.!!!!!
  • Estergonu ele geçirilerek 13 sene süren Osmanlı-Avusturya harbi,Zigatoruk antlaşma ile sona erdi.Bu antlaşmaya göre Kanije,Estergon,Eğri kaleleri Osmanlılara geçti.
  • Estergon kalesi ,Sultan 3.Mehmed devrindeki düşüşünden 1.Ahmed Han devrinde geri alınışına kadar 10 sene düşman elinde kalmıştır.Bu başarıdan dolayı Lala Mehmet Paşa'Estergon Fatihi'unvanıyla şöhret buldu.
  • Halkı prostestan olan Macaristan ,Alman tahakkümü altında mezhep ve vicdan hürriyetine susamış durumdaydı.Borkçai Osmanlıdan yardım dileyerek Macaristan Kralı ilan edildi.Bu hâl Avusturya'yı barişa yanaştıran en önemli sebep olacaktır.
  • Derviş Paşa'nın Lala Mehmet Paşa'yı hasta olduğu halde İran seferine çıkması için tazyikte bulunurken kendisinin sudan bahanelerle gitmek istememesi padişahın dikkatini çekmişti.Şimdi bu söylentilerin duyulması üzerine Derviş Paşa'yı hiç soruşturmaya almadan idam etttirdi.
  • Ali Paşa Halebe vali olması onaylandı.İstanbuldaki karışıklıklar,Macarlarla can alıcı bir noktaya ulaşmış bulunan barış görüşmeleri ve Cağalazade'nin felaketle sonuçlanan İran seferi gibi bunalım nedenleri,bir de Derviş Paşa'nın önce sadrazam olması ve ardından idamı eklenmişti.Daha tehlikeli problemlere el atabilmek için bu fikir uygun göründü ama Canbolatoğlu Ali Paşa ise Osmanlı hükümeti gibi düşünmüyordu.Kendi adına para bastırıp kendi adıına hutbe okutup bağımsız lider gibi hareket ediyordu.
  • Celali isyanlarını sertliği ve acımasızlığı ile bitiren Kuyucu Murad Paşa,Oruç Ovası Savaşında Kanije müdafisi Tiryaki Hasan Paşa planı ile 50 top birden patlatılarak Candoroğluna öldürücü darbeyi indirdiler. 
  • Kuyucu Murad Paşa 3 sene süren temizleme faaliyeti neticesinde Canbolatoğlu,Kalenderoğlu,Meymun kuvvetlerinden 65bin kişiyi ortadan kaldırmıştır.
  • Kazaklar Sinop Kalesini ansızın taarruz ettiler.Kazaklar içeriye girerek evleri ve konakları ateşe verdiler.Pek çok kişiyi katledip,şehri yağma ve talan ettiler.İbrahim Paşa yapılan muharebede intikam alındı.Lehistan elçisiyle bir antlaşma imzalandı.
  • Hollandılalara kapitülasyon verildi.
  • Osmanlı mimarisinde 6 minareli tek cami olan SultanAhmed Camini yaptırdı.Temel kazma işmlerinde Hocası Aziz Mahmud Hüdayi hazretleri ile çalıştılar.
  • Ahmed Han odada sahibinin göremediği kimselere dört defa 'Ve aleyküm selam' dediği işitilir.Sebebi sorulduğunda ;'Şu anda yanıma Hazreti Ebubekir, Hazreti Ömer, Hazreti Osman Hazret Ali geldiler.Bana Sen dünya ve ahiretin sultanlığını kendinde toplamışsın.Yarın Resullah sallahu aleyhi vesselam efendimizin yanında olacaksın buyurdular'.cevabının verdi.Hakikaten ertesi gün vefat etti.
  • Sıtma hastalığından 28 yaşında gözlerini yumdu.
  • Ahmed Han SultanAhmed Cami için Kayıtbay Türbesinde bulunan Hazreti Peygamberin Nakş-ı Kadem denilen mübarek ayak izlerini getirtmişti.Bir gün rüyasında bütün sultanların toplandığı yüce meclis kurulmuştu ve Sultan Kayıtbay Peygamber efendimizin kadılık yaptığı mecliste Sultan Ahmed'i şikayet ediyordu.Allah Rasulü de kadı sıfatıyla Kademi Şerifi derhal geri gönderilmesini hükmetti.

   

Gezilecek Yerler;
  1. Lala Mehmet Paşa Türbesi(Eyüp/İstanbul)
  2. Sultan Ahmed Cami(İstanbul)
  3. Kuyucu Murat Paşa Külliyesi (Vezneciler/İstanbul) 
  4. Sultan 1.Ahmed Türbesi(Sultanahmed /İstanbul)
  5. Aziz Mahmud Hüdayi hazretleri Türbesi(Üsküdar/İstanbul)






EN SON YAZIM

FAS GEZİ REHBERİ ( ÖN HAZIRLIK )

Follow Us @marifetliparmaklr