28 Temmuz 2023 Cuma

ÜRDÜN GEZİ REHBERİ (ÖN HAZIRLIK)

Temmuz 28, 2023 0 Comments

 ÜRDÜN 


NÜFUS = 10 MİLYON %95 SUNNİ MÜSLÜMAN 

BASKENT = AMMAN 

KRAL = 2.ABDULLAH 

PARA BİRİMİ = ÜRDÜN DİNARI (JOD)


TARİHİ ;

Eski Taş Çağından insan yaşamı başlamış.Asur İmparatorluğu - Babil -Nebati Krallığı - Ahameniş İmparatorluğu - Roma İmparatorluğu - Raşidin Haifeliği- Emeviler - Abbasiler -Osmanlı İmparatorluğu - Şerif Hüseyin'in oğlu 1. Abdullah Haşimi Krallığı

20.YY başlarında Ürdün diye bir ülke yoktu. 100 yıl önce büyük Orta Doğu projesi ile kuruldu.Sınırları İngiliz cetveli ile çizildi. Ürdünde yaşayan 5 milyon kişisinin yarısı Filistinli. 2.Dünya savaşından sonra Amerikanın en önemli müttefiki olmuştur.İsraille barış antlaması imzalamış 2 Arap ülkesinden biri.Ürdün Krallığı batıyla kaynaşmış , Kral Abdullah'ın annesi İngiliz'dir.

Sykes-Picot Antlaşması ile Osmanlı Devleti'nin Orta Doğu'daki topraklarının paylaşması öngören gizli antlaşma yapıldı.Filistin-İran arası İngiltere'nin olacaktı.Emir Hüseyin'e para ve silah desteği verildi. 1916'da Arap ayaklanması başadı.1 yıl sonra Yahudi devleti kurulacağı anlaşıldı.

Emir Hüseyin İngiliz askerlerini yanına alarak Hicaz-Filistin cephesinde Osmanlı askerlerini arkadan vurdular.

Kral Abdulah kral olduktan sonra bir suikast sonucu öldürüldü.İngiltere'de yetişmiş Kral Hüseyin 17 yaşında tahta geçmiş bir İngiliz Subay'ın kızıyla evlenmiştir.2.Abdullah bu evlilikten dünyaya gelmiştir.En son evliliğini ABD asıllı biriyle yapmıştır.

1939 da 47 yıl tahta kalan Kral Hüseyin öldü.Avrupa'nın tüm kral ve kraliçeleri başkanları cenazeye katıldı. Abd 4 başkanı ile katıldı.İsrail en kalabalık heyetle katılan ülke oldu. 

Ürdün, İsrail rahat etsin diye Filistinlilerin göç edeceği yer olarak düşünülmüş bunun karşılığında uluslararası sermayeden payını alacaktı.Tam bağımsız Filistin'i engellemenin yolu Ürdün'den geçiyordu.

GEZİ PLANI ;


-Visa Exempt/Holder kısmından vizesiz ülkeye giriş yapıyorsun.
-Umniah/Orange internet hattı al ! 16 dinar
-Priz dönüştürücü yanına al !
-Amman havaalanında döviz ofisini kullanma !
-Mutlaka araç kirala rentalcars.com / monte carlo rent a car
-Elbise fiyatları 15-20 dinar arası mutlaka pazarlık yap !
 
1.GÜN : AMMAN
2.GÜN : ÖLÜDENİZ - EL-KERAK 
3.GÜN : PETRA
4.GÜN : WADİ RUM 







AMMAN 

ROMAN THEATRE ( GİRİŞ 2 DİNAR ) 6000 KİŞİLİK ROMA TİYATROSU

↓ 

HASHEM RESTAURANT (FALAFEL,HUMUS) 5 DİNAR 
↓ 

HAJJ MAHMOUD HABİBAH KÜNEFE 3 DİNAR
↓ 

THE DUKE'S DİWAN
↓ 

GRAFİTİLİ SOKAK VE BİNA 

AMMAN CİTADEL  (GİRİŞ 2 DİNAR) Dünyanın hala yaşanılan en eski yerleri arasında 
↓ 

RAİNBOW STREET
↓ 

SUFRA RESTAURANT /MANSAF 
AL QUDS FALAFEL 

* Kraliyet Otomobil Müzesi *Kral 1.Abdullah Cami

Yuşa Peygamberin Kabri 
Ebu Ubeyde bin Cerrah Sahabenin Mezarı 
Beit Aziz Restaurant

ÖLÜDENİZ ( 1 saat 34dk )

Lut Peygamber ve Kavmi / Sodom ve Gomora 

Hz.Lut , Hz.İbrahim'in yeğenidir.Hz. İbrahim'in ateşe atılmasına şahit olmuş,ateşin onu yakmadığını görmüş ve iman etmiştir.

Hz.Lut Sedum halkına geldiği zaman gördüğü manzara karşısında tüylerinin ürpermesine engel olamadı.Çünkü erkekler kendi aralarında ve yol üzerinde çiftleşmekle meşguldüler.Şehirde huzur ve sükunet adına hiçbir şey kalmamıştı.Yolları kesiyorlar,adamların mallarını ellerinden alıyorlar terbiyesizliğin en son hududuna kadar dayanmışlardı.

Yolların üzerinde oturuyor , gelip geçene utandırıcı laflar söylüyor , çiftleşme teklifi yapıyorlardı.Geçenlere taş fırlatıyor şayet taş birine dokunursa '' İşte benim nasıbim bu imiş '' deyip yakasına yapışıyor, yol ortasında zorla ona tecavüz etme yolunu tutuyorlardı. 

'' Siz Allah'a karşı saygılı olmaz mısınız ? Onun azabından endişe etmez misiniz ?... ''

Eşcinselliğin en büyük sebebi de zengillik .Günümüzde ki gibi toplum mühendislerinin nüfusu azaltma politakasında etkili oldu. O zaman için 5-6 şehir 500bin nüfus vardı. Dışarıdan gelen tehtitlere karşı savunmaları ise misafirlere tecavüz ediyorlardı. Bunu hayat tarzı edinmişler ve yaygınlaştırmaya çalışıyorlardı.

İlahi hüküm verilmişti.Hz.Cibril-i Emin , Mikail ve İsrafil önce Hz. İbrahim'in kapısını çaldı Hz.İshak 'ın doğum müjdesini verdiler.Sonra ordan Hz.Lut'un kapısına geldiler Hz.Lut'un karısı hemen evden çıkıp şehrin elebaşına gidip hiçbiriniz bu derece güzel  ve yakışıklı delikanlılar görmediniz diye haber yaydı. Şehir halkı evin etrafında toplanıp haneye tecavüze kalktılar.Hz.Lut son çare olarak 
-Ey Kavmim , işte kızlarım onlar sizin için daha temizdirler. Onları size nikah edeyim.Allahtan korkun ve saygılı olun !

Melekler kendilerini kimler olduklarını tanıttıktan sonra ona yapacaklarını anlattılar ;
-Gecenin bir kısmında aile efradınla beraber yola çık .Karın hariç olmak üzere hiç kimse geri kalmasın . Hakikat şu ki artık onların başlarına gelmesi mukadder olan azap gelecektir.Onların mahvedilme zamanı sabah vaktidir.Ailenin en arkasından yürü ve kimseinin dönüp bakmamasına kontrol et.Size emredilen yere gidin 

- Rüzgar şiddetleniyor , gökten yağan ve her biri özel olarak işaretlenmiş taşlar kime isabet edeceğini bilircesine iniyor , sahibini delip geçiyor. Cibril-i Emin bütün kasabayı taşıyla toprağıyla eviyle ocağıyla söküyor,yükseklere çok yükseklere çıkardıktan sonra tepesi üzerine bırakıveriyordu.

''Bizim azap emrimiz geldiği zaman o kasabanın üstünü altına getirdik ve üzerine pişmiş ve işaretli tuğla parçaları yağdırdık.''

Hz.Lut Efendimizin sancağı altında Lut Kavminden bir tek fert bile bulunmayacak.Sadece kızları ve kendisi bir ümmet olacak Huzur-u İlahiye varacak.

Peygamberlerin Mücadele Yöntemleri ;
-Önce kendini sağlamlaştır.
-Sonra haneni koru
-Daha sonra çevreni iyileştirmeye bak
-Arkasından kötülüklerle mücadele et.Yapılması gereken herşeyi ortaya koyana kadar devam ettir.
-Nihayetinde bütün kapılar kapandıktan sonra hicret etmeyi gündem et !

Yukarıdan baktığın insanları yukarı çekemezsin. Onların seviyesine inmeli kurtarıcı kibrinden kurtulmalısın ! 

Lut Gölü

Suyun üzerinde onların mülevves cesedlerinden çıkmışçasına bir zift tabakası oluşmuş ve çirkin bir manzara vermiştir.İçinde hiçbir canlının yaşama şansının bulunmadığı bu gölün suları dünyanın en tuzlu denizinden 7 misli daha tuzludur. Dibinde hala kaynayıp çıkan zift ve dörtte bir nispetinde ulaşan tuz ,göldeki suların dalgalanmasına bile imkan vermiyor. Dünyanın en düşük rakımlı yeri. -422

'' Şüphesiz sizler (yolculuklaınız sırasında ) sabah akşam onların (harap olmuş) yurtlarına uğrayıp duruyorsunuz.Hala düşünmeyecek misiniz ? '' Saffat/137 138

''Andolsun , Biz akledebilecek bir kavim için orada apaçık bir ayet/işaret bırakmışızdır '' Ankebut 35

'' Ve orada acı bir azaptan korkanlar için (ürkütücü) bir ayet ve ibret bırakıverdik '' Zariyat 37

Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Lut Gölü Hakkında ; Emeviler halifeliler zamanına gelinceye kadar bu göl üzerinde her sabah binlerce kefenli taptaze ölüler bulunurmuş.Avret yerleri kapkara kül olup vücutları çok pis kokarmış.Köpekbalıkları avret yerlerini yerlermiş.Her sene 40-50 bin kefen topladıkları olurmuş ama bu olay diğer Emevilerden sonra diğer Müslümanlara olmamıştır.  

EL - KERAK / MUTE SAVAŞI (41 DK )

Müslümanların Suriyeli Hristiyan Araplar ve Bizans ordusuyla yaptığı ilk savaş 

Kerek'e 11 km uzaklıkta gerçekleşmiştir. Resul-i Ekrem savaşa katılmamış 3 kumandan tayin etmiştir.

Hristiyan Arap reisi , Resulullah'ın mektubunu götürmekte olan Haris b.Umeyr öldürmesiyle savaş hazırlığı başladı.

3000 kişilik ordunun başında Zeyd b.Harise Cafer b.Ebu Talib  Abdulah b.Revaha yer almıştır.

Elçinin öldürüldüğü yere kadar ilerleyip İslamiyet'e davet edilecek.Kadın,çocuk,yaşlı ve hurma ağaçları zarar verilmeyecekti.

Bizans ordusu 100.000-200.000 buluyordu. Birinci kumandan sancağı taşıyan Zeyd b.Harise daha savaşın başında şehit düşünce kumanda Cafer b.Ebu Talib geçti. Sağ eli kesilince sancağı sol eline aldı, sol eli kesilince iki koluyla ğöğsü arasında tuttu fakat bir mızrak darbesiyle şehit oldu.

Sancağı Abdullah b.Revaha aldı.Bir süre sonra o da şehit düştü.Sancak Halid b.Velid'e teslim edildi. 

" En sonunda sancağı Allah'ın kılıçlarından bir kılıç aldı.Nihayet Allah mücahidlere fethi müyesser kıldı." 

Halid b.Velid sağ kanattaki askerleri sol kanada , sol kanattakileri sağ kanada , geridekileri öne, öncekileri geriye almak suretiyle yeni takviye birlikler gelmiş izlenimi uyandırdı. İslam ordusunu Medine'ye getirmeyi başardı.

Müslümanlar Mute savaşı ile başlayan Bizanslılarla savaşı 1453. Istanbul'un fethi ile bitirecektir. 

Ordu dönerken Halid b.Velid Ya'la ibn Übeyr isimli birini Efendimizin yanına savaşın durumunu bildirmesi için gönderiyor.Efendimiz Ya'la' ya "Savaşı sen mi anlatırsın ben mi sana anlatayım" diyor.Efendimiz savaşı bir bir anlatıyor. Ya Resulullah savaşı ben böyle anlatamazdım dediklerinizin hepsi doğru . Perdeler açılmış Efendimiz savaşı anlık takip etmiş mescidde sahabilere anlatmıştır. Ölen şehitlerin arkasından dua istemiştir.

ZEYD BİN HARİSE 

Hz Hatice Hz.Peygamberle evlenince Zeyd'i ona hediye etti.

Zeyd'in babası Mekke'ye geldiğinde oğlunu tanır ve fidyesi ne kadarsa verip almak ister Zeyd ise 'Ben onda öyle şeyler gördüm ki artık hiç kimseyi ona tercih edemem " der ve Peygamberimiz'in evladı yerine koyduğu ve terbiyesini aldığı biri olur 

Hz Peygamber Zeyd'i çok sevdiği için Müslümanlar ona biricik sevgili anlamında Zeydu'l Hıb veya Hıbbu Resulullah diyorlardı . Nitekim Hz Peygamber Zeyd hakkında şöyle buyurdu; " Bana en sevimli gelen insan Allah'ın nimet verdiği ve benim nimet verdiğimdir " Allah'ın verdiği nimet müslüman olması, Hz.Peygamber'in verdiği nimet azat etmektir. 

Hz Aişe "Resul-i Ekrem , Zeyd'in bir ordu ile sefere gönderdiğinde mutlaka onu kumandan tayin ederdi. Şimdi sağ olsaydı kendisi yerine halife bırakırdı ." 

Zeyd b.Harise inen ayet hükümlerini ertelemeden yerine getirme heyecanı taşıyordu. " Sevdiğiniz şeylerde (Allah yolunda ) harcamadıkça iyiliğe eremezsiniz . Her ne harcasaniz , Allah onu hakkıyla bilir " ayeti nazil olunca en sevdiğinin Şebele adlı atı olduğunu Allah yolunda bağışladığını söyleyerek Hz.Peygambere getirdi.
" Ey Zeyd, sen benim mevlamsin bendensin ve bana insanlardan en sevimli gelensin " diye buyurur Efendimiz. 

Peygamberimizin analığı Ümmü Eymen ile evlendi İlk Müslümanlardan oldu. Zeyd b.Harise 33 Ümmü Eymen 50 yaşlarındaydı. Üsame adında oğulları oldu. 

Zeyd b.Harise Efendimizin halasının kızı Zeyneb bin Cahş ile evlenmek istedi   Fakat o dönemde asil bir kız azat olsa bile köle ile evlenmezdi. Bu evliliğe ben asil biriyim diye sıcak Zeyneb annemiz sıcak bakmadı . Efendimiz ise toplumdaki bu eşitsizliği ortadan kaldırmak için evliliğe sıcak bakıyordu.
"Allah ve resulü herhangi bir konuda hüküm verdiklerinde artık mümin bir erkek veya kadın için işlerinde tercih hakları yoktur. Allah’ın ve resulünün emrine itaat etmeyenler doğru yoldan açıkça sapmışlardır. " Ahzab 36 ayeti indi.

Zeynep annemiz ayetten sonra teslimiyet gösterip evliliğe razı oldu. Ama evlilikleri 1 yıl sürdü. Kırıcı ve incitici sözler yüzünden rahatsız olan Zeyd Efendimize gelerek boşanmak istediğini beyan etti . Efendimiz ' Zevceni boşama , nikahında tut ' dedi fakat daha fazla dayanamayan Zeyd karısını boşadı ve bu ayet indi 

" Hem hatırla ki Allah'ın kendisine nimet verildiği, senin de kendisine nimet verdiğin kimseye Zevceni nikahında tut , Allah'tan kork diyordun da içinde Allah'ın açığa vuracağı şeyi gizliyordun , insanlardan da sakınıyordun. Halbuki kendisinden sakınıp korkmana daha layıktır. Sonra ne zamanki Zeyd , o kadından ilişkisini kesti biz onu sana zevce yaptık ki ogullukların ilişkilerini kestikleri zevcelerini nikahlamakta müminlere bir günah olmasın. Allah'ın emri de gerçekleşmiş bulunuyor" Ahzab 37 

ADINA AYET  İNEN TEK SAHABİ 

Bu ayetten sonra evlat edinme hukuku değişti . Eskiden evlat edinme oğlu yerine geçiyor evlenme hukuku da ona göre işliyordu.

Daha sonra Ümmü Kulsüm ve Durre ( Ebu Leheb'in kızı ) ile evlenmiş ve boşanmıştır. 


Hz Peygamber " Allah , Zeyd'i komutanlığa uygun yaratmıştır" bunu özel olarak vurgulamasında ki sebep hür/köle ayrımını zihinlerde kalan tortuları silmekti 

Mute Harbinde kürsüden savaşı anlatan Efendimiz Müslümanlar düşmanla karşılaştılar. Zeyd bayrağı eline alınca şeytan ona geldi hayatı güzel gösterdi , ölümü kötüledi, bunun üzerine 'Sen bana dünyayı sevdirmeye çalışıyorsun halbuki mü’minlerin kalplerinde îmânı sağlamlaştıracakları bir zamandır! ' dedi ve Zeyd ileri atıldı şehit oldu. Hz Peygamber " Ona istiğfarda bulununuz o cennete girmiştir ve orada koşmaktadır " buyurdu. 

50 yaşında şehit olan Zeyd'in arkasından Efendimiz gözyaşı dökmüştür .

CA'FER BİN EBU TALİB 
 
Peygamber Efendimizin amcası Ebu Talib'in oğlu , kardeşi Hz.Ali idi. Geçim sıkıntısı ile gençlik yıllarını amcası Abbas bakmıştır.

İlk iman edenler arasındadır.Mekkeli müşriklerin müslümanlara eziyet ve işkenceleri artınca CA'FER hanımı Esma bint Umeys ile birlikte Habişistan'a hicret eden kafileye başkan tayin edildi.

Esma annemiz o zaman hamileydi Habişistan da oğlu Abdullah dünyaya geldi . Orada doğan ilk müslüman oldu. 

Habişistan kralı Necaşi'nin huzuruna gelen müşriklerin ifadelerini çürüterek ve gelen müslümanların neden geldiklerini anlatarak sözcü olarak Cafer bin Ebu Talip olmuştur.

Necaşi'ye karşı İslam'ı anlatırken sergilediği vakar , nezaket,ciddiyet ve samimiyet tebliğde güzel bir örnektir. Biz cahiliye döneminde böyle kötülükler yapardık, sonra böyle davranmaya başladık . Senin memleketinde zulme uğramayacağımızı ümit ettik.Ve Meryem Süresinden 15 ayet okur. Necaşi ağlamaya başlar. Peygamberinizle İsa'nın getirdiği aynı lambadan çıkıyor der. 

O zaman için Habeşistan Hristiyan ülkesi ve Necaşi İsa Allah'ın Resulüdür desende halk İsa Allah'ın oğludur diyordu . O ortamda Müslüman olarak yaşamaya çalışmışlardır. Böyle bozuk bir ortamda evlat yetiştirmişlerdir. Arkadaşları hristiyan, komşuları hristiyan olan bir ortamda öyle bir evlat yetiştirmişlerdir ki Efendimiz kızını Abdullah ile evlendirmiştir . 

Yemek yerken otururken din farkı dil farkı olduğu için ne kadar dikkatli olmaları gerektiğini düşünün.Ve böyle bir ortamda 13 sene yaşadılar . Öyle bir yaşadılar ki müslümanlardan etkilenip daha sonra Müslüman oldular .

Cafer bin Ebu Talip'in annesi vefat etti cenazesine katılamadı amcası Hamza şehit oldu cenazesine katılamadı kolu kanadı kırılmış biriydi.

Hayber'in fethinden sonra dönen Cafer'i karşısında gören Resulullah "Hangisine sevineceğimi bilmiyorum. Hayber'in fethine mi yoksa Cafer'in gelişine mi ? " diyerek onu kucaklayıp alnından öptü.

Sadece 1 yıl Medine'de Efendimizin yanında kaldıktan sonra Mute Savaşına katıldı. İki kolu kesilip 90'dan fazla kılıç , ok yarası ile şehit oldu. Şehit haberini alan Efendimiz Esma annemizin evine gelerek Cafer'in çocuklarını çağırın deyip başlarını okşadı. Esma annemiz yetimin başını okşar gibi okşuyorsun ya Resulullah yoksa Cafer'e bir şey mi oldu . Peygamberimiz "Yüce Allah Cafer'in kesilen iki koluna karşılık iki kanat ihsan ettiğini ve onlarla cennette meleklerle uçtuğunu haber verdi. Bu sebeple kendisine "Tayyar (uçan) " ve Zülcenahayn (iki kanatlı) lakapları verilmiştir. 

Cafer'in şehit haberini verdikten sonra Efendimiz cenaze evine yemek götürün çünkü öyle bir haber aldılar ki onlar yemek yapamazlar demiştir. Ve sünnet olan da budur cenaze evine 3 gün yemek götürülür. 

Ebu Hüreyre, Hz. Peygamber'den sonra en cömert olarak Cafer'i gösterir. Resul-i Ekrem ahlâk itibariyle kendisinde benzediğini belirterek Cafer'i takdir ve taltif ederdi 


ABDULLAH BİN REVAHA 

Peygamber Efendimiz'in Şairi. Hz.Peygamber'i ve İslam dinini savunmak , müşrikleri hicvetmek yolunda kullanmıştır. 

"Şiirleri müşrikler üzerinde onlardan daha etkilidir." der Efendimiz 

O dönemde şiir ulusal habercilik , Twitter gibi etkisi vardı. Toplumu yönlendiriyor , hareketlendiriyordu.

Medinelidir. Medine'ye gelen Hz. Mutab b.Umeyr Kur'an okumasından etkilenip Müslüman olmuştur.

Şairliği kadar savaşçılığı meşhurdur. Peygamber Efendimizle birlikte, bütün savaşlara katıldı. 

Abdullah bin Revaha ordu savaşa giderken Peygamber Efendimizin huzuruna gelerek ; 
- Ya Resulullah!  Bana ezberliyeceğim ve aklımda hiç çıkarmıyacağım bir tavsiye de bulunur musunuz dedi . Resulullah Efendimiz buyurdu ; 
- Sen , yarın Allah'a pek az secde edilen bir ülkeye varacaksın.Orada secdelerini çoğalt. 
- Ya Resulullah! Bana nasihatinizi artırır mısınız? 
- Allah Teâlâyı zikret çünkü Allah Teâlâ'yı zikir umduğunu kavuşmanda sana yardımcı olur 

Mute Savaşı öncesi karşı tarafın sayıca fazla olunca ayağa kalktı 
- Ey Mücahidler ! Bu sefere niçin çıktığımızı hatırlamıyor gibisiniz ! Çünkü hepiniz biliyorsunuz ki ya kahramanca savaşıp zafer kazanacağız veya Allah rızası için ölüp şehit olacağız. Bu mertebelerin ikisi de her Müslüman için en büyük şereftir 
 Kardeşlerim unutmayın ki biz düşmana karşı sayı ve silah çokluğuyla savaşmıyoruz. Cenabı Hakkın lütfettiği İslam dini ve iman gücümüzle er meydanına atıldık.Ya Gazilik , Ya Şehitlik diyerek sözlerini tamamladı.

Çarpışmanın bir anında amcasının oğlu kendisine biraz pişmiş et getirdi ve 'Al bunu ye de biraz güçlen ' 3 günden beri bir şey yememişti. Tam o sırada Müslümanların bulunduğu yerde karışıklık çıktı. " Arkadaşlarım bu halde iken sen hâlâ bu dünyadasın ve yiyip içmekle meşgulsün " diyerek nefsini kınadı. 

Hazreti Abdullah bin Revaha çarpışırken parmağı yaralanınca atından yere atladı.Elinin yaralı parmağını ayağının altına koyup "Sen ancak kanayan bir parmak değil misin ? Bu kazaya da Allah yolunda uğramış bulunuyorsun." diyerek çekip kopardı. Ve kendi kendine " Ey Nefis ! Şehitlikten seni çekindiren , sakındıran hangi şeylerdir. Eğer karımdan mahrum kalmaksa üç talakta boşadım , kölelerimi azad ettim, hurma bahçelerimi Allah ve Resulullah'a bıraktım " dedi 

Peygamberimiz Mute savaşı cemaate anlatırken biraz duraksadı sonra derin nefes alarak rahatlar şükür şehit oldu der. Bir an nefsiyle arada kalan Abdullah şehadete kavuşur ama bir an tereddüt etmesi cennette Zeyd bin Harise ve Cafer bin Ebu Talib altında kalmıştır. 

" Şairlere sapıklar uyar , onların her vadide şaşkın şaşkın dolaştıklarını ve gerçekte yapmadıkları şeyleri söylediklerini görmez misin ? Şuara 224-226 ayeti inince " Allah benim de şair olduğumu biliyor , demek ki bende onlardanım " diyerek endişeye kapılmıştır. Bunun üzerine " Ancak iman edip iyi işler yapanlar müstesna" ayeti inince onun endişesi ortadan kalkmıştır. 

Allah ve Resulünün emirlerini yerine getirmekte ölümü hiçe saymış adeta ona aşık olmuştur. "Ey nefis! Eğer öldürmezsen ölürsün!" sözü onun parçası idi.


PETRA ( 2 SAAT 31 DK ) GİRİŞ 50 JOD 06.00 AÇILIŞ SAATİ

Nebatiler tarafından inşa edilmiştir. Nebatiler ticaretle uğraşıp aşırı zengin olmuşlardır.Pers ile Yunanlılar arasında ticareti sağlanmışlardır. Tütsü ve baharat ticaretiyle uğraşmışlardır. 


1.Djin Blocks = MS 1.yy Nebatiler tarafından yapılmıştır.Nedeni bilinmemektedir.Blokların cinlerin mekanı olduğu inanışından dolayı sonraki nesiller tarafından zarar görmemiş.

2.Obelisk Tomb = Dikilitaş Türbesi iki katlı bir mezardır.Dış cephesi Mısır , Yunan , Hint ve Nebati mimarı stilleri karışımıdır.Ana mezar odasına ek küçük bir oda bulunut.Kutsal bayram ve ziyaretler için yakınlarına bir oda (Triclinium) 5 mezara hitaben 5 dikilitaş bulunur.
Nebatiler ticaretle uğraştıkları için Akdeniz ve Doğu Medeniyetlerini tanıyorlardı.Onların sanatlarından etkilenmişlerdir.Üstte Mısır altta Grek 



3.The Siq = Tünel açarak sel baskınlarının bu tünel ile en yakın kanala aktarıyordu.
Siq aralıklardan geçerken daimi eğim sistemi ile su basıncı ayarlayıp Petra'ya su sağlanmıştır.Ve ayrıyetten sıcak havalarda su sıkıntısını gidermek için 200 su sarnıcı bulunur.50.000 yakın insanın yaşadığı düşünülüyor.
Deve ve Nebati Figürü ayağındaki sandal çöllerde seyahat ederken kullandıkları için San=Kum Sandal denilmiştir.

Siq , Petra'ya giderken sizi şehrin büyük putu Hubel karşılıyor Cahiliye Devri Arap Dünyasından bildiğimiz Hubel yanında Uzze'ye tapıyorlardı.

Sabinos Aleksandros İstasyonu , Ziyarete gelen başka şehir ve ülke liderleri putların kabartmalarını yaptırıyor , bu zengin topluma şirin gözükmeye çalışıyorlardı.


Evlilik Seramonisi Kadın ve erkek el ele tutuşup yemin ederler.
En büyük tanrı ''Duşara '' adanan kurban alanı 

4.Petra El-Hazne ; Yukarıdan aşağıya doğru bir çalışma olmuştur. Hiç hata kabuletmeyen taş perdeyi indirmek gibi çatı çökmesini önlemek için odalar küçük tutulmuştur. 39m yüksekliğindedir. 6m altında 4 gömü odası bulundu.11 ceset çıktı. MS 1.yy yapıldığı anlaşıldı. Kral ve ailesi için yapılmıştır.

-Ölüleri cennete götüreceğine inanılan kartallar 
-Amazon kadın savaşçı figürü
-Mısır tanrıçası İsis'in tacı 
-En alt tarafta atlı İkizler 
Mitolojide Tanrı Zeus’un oğulları Castor ve Pollux, aynı zamanda Dioscuri Yıldız Kümesinden iki yıldızın da adıdır. Kelime anlamı “Zeus’un delikanlıları anlamına gelir ”. Rivayete göre Pollux Zeus’un ölümsüz çocuğu, Castor ise Tyndaros’un ölümlü çocuğudur. Geçmiş zamanlarda bu olaydan ötürü ikiz olan çocukların birisinin daima tanrısallık taşıdığına inanılırdı. Yıldızlara ismi verilen bu iki kardeş, çok iyi anlaşırdı. Castor ve Pollux çok iyi savaşçılardı. İki delikanlı iki kız kardeşi beğenirler. Lakin kızlar nişanlıdır ve onları kaçırmaya çalışırken çıkan kavgada Castor ölür. Rivayete göre kardeşini çok seven ve onun ölümüne dayanamayan Pollux babası Zeus’a yalvarır: “Sevgili babacım, beni kardeşimden ayırma!” . Bunun üzerine Zeus iki kardeşi sırayla gökyüzüne çıkarmaya karar verdi. Daha sonra iki kardeş arasındaki benzeri görülmemiş bağlılık nedeniyle, Zeus her ikisinin de simgesini İkiz Yıldızlar olarak gökyüzüne yıldızlar arasına yerleştiriyor.Gemicelerin yön bulmak için kullandıkları yıldızlardır.Koruyucu etkisine inandıkları için yapıların girişine at üstüne tasvir edilirdi. 

*Yüzünüz El-Hazne'ye dönük sağ taraflı ücretli fotoğraf noktası en iyisi

5. Cepheler Sokağı ; Asur kökenli mimari Saraylıların mezarları 

6. Tiyatro ; 8500 seyircilik tiyatro. 1. Helenistik tarzda inşa edilmiş. Bu Roma'nın Petra'yı işgalinden önce yapılmıştır MS106 yılında Romalılar kapsamlı bir yenileme yapmıştır.

7. Kral Mezarları ; 5 adet devasa mezar cephesi yer alıyor. Mezarlardan ilki sonradan Bizans Kilisesi olarak kullanılan Urn Tomb 
İkincisi renkli kumtaşı kayalarıyla dikkat çeken Silk Tomb 
Üçüncüsü Nero'nun Altın Sarayından esinlenen ve yarım kalmış Carinthian Tomb 
Dördüncüsü Roma Sarayı görünümünde inşa edilmiş Palace Tomb 
Beşincisi Roma Valisi Sextus Florentionus için yapılan mezar .



8. Roma Yolu ; Halka açık çeşmesi , Bizans Kilisesi ve Windeg Lion Temple görünür . Hareketli kalabalıkların ticaret şehrinin merkezine aktığı bir caddeydi. MS 363 yılındaki depremde sütunlar zarar görmüştür.

Tiyatronun karşısındaki evler üst düzey insanlar için birkaç oda bir avluya açılıyor. Normal insanlar tek odalı yerlerde ve çadırlarda kalırmış.

9. Qasr Al - Bint ; Petra'nın ana tapınağı . İsmi Firavun'un kızının şatosu anlamına gelir . Yerel bir efsaneden türemiştir. Ana tanrı " Duşhara " ve tanrıça " Al- Uzza" ortak bir kültünün merkezi kabul edilir. Ortada sunaklarını yaparlarmış. * Uzza Kuran'da geçen put isimlerinden biri

10 . Al- Habeş Museum 
11. Arkeoloji Müzesi 

12. Al-Deir Manastırı ; 47m genişliğinde40m yüksekliğinde kayalara oyularak yapılan en büyük yapı .Bir zamanlar putperest Nebatilerin önemli bir tapınağıydı. Ürdün'de bilinen en eski tapınma yerlerinden biri. 800 basamak çıkmak gerekiyor! 

Burada çekilen filmler ; 
Indiana Jones Son Macera
Kartal Kambat 
Mumya Geri  Döndü
Transformers Revenge of the Follen 
Spiritual Warriors

SEMUD KAVMİ ( SALİH PEYGAMBER) 

"Ve vadilerde kayaları oyup biçen Semud'a? " Fecr 9

"Sanki bir zaman bolluk içinde orada hiç yaşamamışlardı. Haberiniz olsun ki, Semud kavmi Rablerini tanımlayıp inkâr yoluna tuttu. Netice de Semud kavmi yok olup gitti. " Hud 68 

"Böyle sandığınız için mi , şımarık kimseler olarak dağlardan büyük bir ustalıkla görkemli evler yontuyorsunuz ? " Şuara 149 

" İşte zulümleri sebebiyle yıkılıp gitmiş, ıssız harabeye dönmüş evleri ! Şüphesiz bunda gerçeği öğrenmek isteyen insanlar için büyük bir ibret vardır " Neml 52 

Ad Kavmi şiddetli rüzgar ile yok olmuş . Yıllar sonra bu helakların korkusu ile vadilere evlerini yontmuşlardır. Dişi deve ile imtihana tabi tutulmuş, şer ve fesat çıkarmayınca duramayan , Allah yolunda yürütülen davaya dur demeyince rahat ve huzura kavuşamayan insanlar (9lu çete) deveyi katledip şiddetli ses ile yüzüstü olduğu yerde azabı tatmışlardır.


WADİ RUM (60-70 JOD TUR ÜCRETİ ) ( 1 saat 46 dk)

Geçmişte ticaret yollarının kesişim noktası ve birçok kervanın uğradığı yer. Osmanlı Devleti'nin büyük projelerinden biri olan Hicaz Demiryolu buradan geçiyor. 

Marslı filmi burada çekilmiş 

Tur 10.00 başlıyor . Wadi Rum Visitor Center gelip 5 JOD giriş ücreti. Tur önerisi ' Wadi Rum Desert Dream ' 

1. Lawrence Spring
Zamanında kervanların su için uğrak noktasıymış. Su kaynağına çıkmaya gerek yok 

2. Kızıl Kum ( Red Sand Dune ) 

3. Khazali Kanyon
İç duvarları Semudik , Nebati  ve İslami yazıtların yanı sıra insanları ve hayvanları betimleyen simgelerle kaplı. Zamanında ilk insanların yaptığı ayak izleri kanyon duvarında tasvir edilmiş. 

4. Little Bridge ( Küçük Köprü ) 
En güzel manzaranın olduğu yer 

5. Lawrence's House
Arap kabileleri Osmanlı İmparatorluğu'na karşı savaşmak için birleştiren Lawrence, 1917 civarında bu yapıda kalmış. Yapıda günümüzde kalan sadece üst üste bir kaç taş 

6. Mushroom Rock ( Mantar Kaya) 
7. Abu Khoshoba Kanyon
8. Un Fruth Rock Bridge 
9. Gün Batımı 

Okuduğum Kitaplar ; İngiliz Casus Lawrence ve 27 madde - Saner Sarı 

EN SON YAZIM

FAS GEZİ REHBERİ ( ÖN HAZIRLIK )

Follow Us @marifetliparmaklr