17 Aralık 2017 Pazar

Mezun Kızın Başka Dünyası 2 ; Kitap Kurdu Olmak

Aralık 17, 2017 0 Comments
Kitap okumanın bir büyüsü vardır birde bitince düştüğün boşluk vardır.Peki zaman bulup okuyamiyorum diyenlere ne dersiniz? Kitap sizin zamanınizi çalmaz !! Sadece doğru kitabı bul ve kapağını aç gerisini kitap getiriyor zaten.Bide ahlak boyutunuzu bozmayacak değerlerinizi kaybettirmeyecek kitap bulmak lazim son günlerde d&r'da kitap alınmıyor mesela.Kitap kurdu oluncada hemen kitaptaki bir karaktere bürünürsün ve dış dünyadan sıyrılırsın sonra gelsin maceralar.Her kitap kurdun bir alışkanlığı vardir benim mesela bir müziğim var onu açıp dinlendim mi tamamen kopuyorum dünyadan bide 3 gün içinde kitabı bitirmeye çalışıyorum kitap sündümü etkiside azalıyormuş gibi geliyor.Kitaptaki öz sözleri de hep hayat dersi olsun diye kendime örnek alırım.Birde nerde güzel konuşan olgun insan var mutlaka kitap okuyan insan oluyor bu tesadüf değil diyosun birde dilinde başkalarının hasetleri dolaşan insanlara bak hayatinda 1 kere dahi kitaptan etkilenmemiştir.Kitap sizi büyütür.

◎Depresyondaysan aç bi psikoloji kitabi sana ilaç gibi olur,canın sıkılıyorsa aç bi kitap atıştırmalık gibi olur sana,Türkiye nereye gidiyor diyosan aç bi tarih kitabi hemen çözersin,Manevi yönden sıkıntıdaysan aç bi Kurani Kerim huzur olur...
◎Çocukken okuduğum 2 kitap serisini unutamam ve hayal dünyamın gelişmesinde katkıları çoktur.
Ulysses Moore Serisi
Ann Donegan Johson Serisi
Benim zamanimda yapılan hataları yapılmasın artik küçük yaştaki çocuklara 100 temel eser deyip baskı yapip okutulmaktansa böyle hayal dünyasını geliştirici kitap okutulsun.Kitap okumayi sevsin sonra okumuyor diye hep veliye şikayet edince benim gibi bir süre kitap okumadan soğuya biliyor insan.(Hala daha 100 temel eser okuyamam önyargı işte)
Sonra kütüphane cennetini keşfettimde kitap okumayı sevebildim,benim oyun dünyam olmuştu orasi.En güzel kitabi kim bulucak oyunu ,kitap saklayimda haftaya gelince kimse almasin oyunu,2 kitap nasil alabilirim sürekli gelemiyorum oyunu 😂😂
O kütüphane günlerimin kitabida Narniadiydi.Ahh ne günler geçirdim bir dolap bulup başka dünyaya açılcaz diye.

Lise yıllarımda ise dizimle sıram arasina kitabı saklayip ders dinler gibi yapip ne kitap bitirdim o yillarda.O yillarimin unutulmazi ise Harry Potter ve Çatı Katı Serisiydi.(V.C Andrews)
İşte son günlerde de Tarih kitaplarına sardım ki bu yaşlarda tarih ve gündemi takip etmek şart.

Aklıma Gelen Diğer Okuduğum Kitaplar;

  1. Gözlerini Haramdan Sakın/Merve Özcan
  2. Koredeki Çatı Katımdan Sesleniyorum/Duygu Demir 
  3. Kadın Beyni Erkek Beyni/Serkan Karaismailoğlu
  4. Ateşböceği Yolu/Kristin Hannah
  5. Son Kamelya/Sarah Jio
  6. Böğürtlen Kışı/Sarah Jio
  7. Umutsuz/Colleen Hoover
  8. Aşkın Gözyaşları Hz.Mevlana /Sinan Yağmur
  9. Kalbin Hastalıkları/Siraceddin Önlüer
  10. Başarılı ve Mutlu Olmaya Var Mısın ?/Ahmet Avcı
  11. Günah ve Tövbe /Mehmet İldirar
  12. Satır Arası Hikayeler/Serdar Tuncer
  13. Ben Pişmanım,Bir Sofrada Yüz Derviş Serisi
  14. Bin Damla Gözyaşı /Aya Kito
  15. Seviyorsan Git Konuş Bence/Fatih Yağcı
  16. Açlık Oyunları Serisi/Suzanna Collins
  17. Bir Cihan Kafes/İclal Aydın
  18. Küçük Mucizeler Dükkanı/Debbie Macomber
  19. Kazım Karabekir'in Gözüyle Yakın Tarihimiz /Mustafa Armağan
  20. Aklindan Bir Sayı Tut / John Verdan
  21. Alamut/Vladımır Bartol
  22. Kayı Serisi 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11/ Ahmet Simsirgil
  23. Şeker Portakalı / Jose Mauro De Vasconcelos
  24. Küçük Prens / Antonie De Saınt Exupery
  25. Kürk Mantolu Madonna / Sabahattin Ali
  26. İnsan Ne ile Yaşar / Lev Tolstoy
  27. Doğu'nun Limanları / Semerkand /Amin Maalouf
  28. Medeniyete Yön Veren Uygarlıklar/Sümerler/Mısır/ Ahmet Seyrek
  29. Abum Rabum / İskender Pala 
  30. İtiraf / İskender Pala 
  31. Gözağrısı / Gökhan Özcan 
  32. Gezginin El Rehberi - Yaşasın Sırt Çantası / Okan Okumuş 
  33. IFA-Beden / Sinan Canan
  34. Dr.Jekyll ile Bay Hyde'in Tuhaf Hikayesi / Robert Louis Stevenson
  35. Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı / Mark Manson 
  36. Kıyam-Et İşaret 1 / Deniz Erten 
  37. Masalcı / Erhan Altunay 
  38. Fabrika Ayarı / Bekir Develi - Hayati İnanç 
  39. Bak-Ara İşaret 2 / Deniz Erten
  40. Alışveriş Yapmadığım Yıl / Cait Flanders
  41. İFA- İlişkiler ve Stres / Sinan Canan
  42. MOMO / Michael Ende
  43. MESİH / Mete Yarar - Ceyhun Bozkurt
  44. Cehennem / Dan Brown
  45. Artık Dön! İşaret 3 / Deniz Erten
  46. Misafir-im İşaret 4 / Deniz Erten
  47. Evlilik Ahlâkı / Muhammed Emin Yıldırım
  48. Can Veren Pervaneler 1 / Hayati Inanç
  49. Kalbin Simyası / Hamza Yusuf
  50. Devriye / Orçun Fida
  51. Kara Kutu / Soner Yalçın 
  52. Pia Mater / Serkan Karaismailoğlu
  53. IKIGAI Uygulama Rehberi
  54. İFA - Sınırları Aşmak / Sinan Canan
  55. Kalp / İskender Pala
Bu yaz toplam 10 kitap okuyup kendi rekorumu kırınca kitap kurdu olduğum günlerim aklıma geldi dedim bu alışkanlığımı hiç bırakmamalıyım.Şu an kitap arayisindayim bulduğum an başlıcam💪 Aralik Ayında Kitap Kurdun Dünyasını ziyaret ettiniz diğer aylardaki yeni dünyalarda buluşmak dileğiyle 🤗🤗

6 Aralık 2017 Çarşamba

Mezun Kızın Kitap Macerası;Kayı 9 'Sonun Başlangıcı' Akılda Kalanlar

Aralık 06, 2017 0 Comments
2.MAHMUT HAN
Tarihte;
●Nizam-ı Cedit teşkilatı yeniden yürürlüğe kondu; Alemdar, sadrazam oldu. Fakat yeniçeri fesat ocağına dayanan gericiler, fırsat gözlüyorlardı. 18 kasım 1808’de, Alemdar’ı Bâbıâli’deki sarayında gafil avladılar. Ele geçeceğini anlayan Paşa, barut fıçılarını ateşledi; etrafını kuşatan 500 yeniçeriyle birlikte havaya uçtu.
●Ayanların başlarına buyruk hareket etmesinden rahatsız olan II. Mahmut, Alemdar Mustafa Paşa aracılığı ile ayanlarla görüşerek Sened-i İttifak’ı imzalamıştır.
●2.Mahmut 28 mayıs 1828’de Bükreş Antlaşması’nı imzalayıp Rusya ile sulh yapmak zorunda kaldı.Bundan böyle Dinyestr yerine, Prut ırmağı Rusya – Osmanlı sınırını ayıracaktı.
●Gene bu sıralarda Yunan ihtilâli başladı. Yunanlı âsilerin Mora’daki sivil Türkler’i kılıçtan geçirmeleri üzerine II. Mahmut, isyanın başlıca tahrikçisi olan İstanbul’daki Ortodoks Patriğini astırdı
●Navarin Faciasi;İngiliz – Fransız – Rus müttefik donanması, savaş bayrağı çekmek usulden olduğu halde, bunu yapmaksızın limana girdi, katiyen böyle bir şey beklemiyen Türk donanmasını birdenbire ateşe alıp imha etti.
●Rusya ile Edirne Antlaşması’nı imzaladı.Yalnız Yunanistan’a bağımsızlık koparmakla yetindi.Fransa Kralı X. Charles da, Cezayir’e asker çıkardı.
●Yeniçeriliğin kaldırılmasına «Vak’a-i Hayriye» (Hayırlı Olay) dendi. Yeniçeri zorbalığı altında inleyen İstanbul halkı bayram yaptı.
●II. Mahmut, «Asâkir-i Mansûre» adıyla modern bir ordu kurdu.
●Parasız mecburi ilk öğretim kanunu çıkarıldı. Batı eserlerinden çevirilere hız verildi. Batı musikisi ciddi olarak Osmanlı’ya sokuldu; Mızıkay-i Hümayun kuruldu. Resmi kıyafet olarak fes ve pantolon kabul edildi.

Kitaptan Notlar;

  • Ülkede düzenin sağlanması için hükümetle ayanların görüşmesi ve uzlaşması gerektiğini düşünen Sadrazam Alemdar Mustafa Paşa,Rumeli ve Anadolu daki ayanların merkeze davet etti.Çağlayan Köşkünde merkez bürokratlarla ayanların bir kısmı arasında Sened-i Ittifak metini kaleme alindi
  • 1808 gecesi 400 kadar yeniceri ayaklanarak Babiali'yi kuşattı.Alemdar Mustafa Paşa teslim olmaktansa orada bulunan cephaneliği patlatma yoluna giderek 800 kişiyle can verdi.
  • Yeniçeri ayaklanmasıyla ayan olan Alemdar Mustafa Paşa hayatını kaybedince Senedi İttifak hükümsüz kaldi.
  • Sekban-i Cedid ocagi ile yeniden askeri islahata girisildi.
  • Yeniçeriler için hanedanın artık hiç bir kutsallığı kalmamıştı.Sekban-ı Cedid askeri dağıtıldı ve subaylar katledildi.Levent ve Selimiye sekban kışlaları yakıldı 
  • Babıali Fransa ile Rusyanın ittifak yaptığını anlayınca İngiltere ile Kal'a Sultaniye Antlaşması imzalandı.
  • Osmanlı-Rus arasında Bükreş Antlaşması imzalandı.Prut Nehri iki devlet arasında sınır oldu.Kesintili olarak 6 yıl süren Osmanlı-Rus Savaşlarıda sona erdi.
  • Milliyetçi bağımsızlık hareketler sonucu birtakım idari imtiyazlar elde eden ilk toplum Sırplar oldu.
  • Muhammed bin Abdülvehhab'ın 'Peygamber dahi olsa,ölüden şefaat beklemek abestir.' şeklinde fikirleri Araplar arasında rağbet bulmaya başladı.
  • Mekke ve Medine'nin elden çıkmasından başka Hac da yapılamıyordu.Vehhabiler önce Fransızlardan sonra Ingilizlerden destek alarak iyice güçlendi.Mehmet Ali Paşa Hicaz'ı tamamıyla kurtardı.Kavalalı Mehmet Ali Paşa İslam âleminde büyük bir şöhret ve itibar kazandı.
  • Viyana Kongresi toplandi.Şark meselesi (Doğu Sorunu)ilk kez gündeme getirildiği uluslararasi bir platfom olmuştur.
  • Rus isyanı planlayıcısı'Türklerin maneviyatının ve dininin yıkılması için onları yabancı fikir ve âdetlere alıştırmak ve kendilerini hissetirmeden bünyelerindeki tahribatı tamamlamaktır 'ifadelerini kullanmistir.
  • Ayni dönemde Osmanlıların Rum isyani ile meşgul olmasının fırsat bilen İran vur-kaç taktiği ile doğudaki sınır boylarından girip bölge halkına büyük zarar vermeye başladı.Osmanlı Devleti İran'a savaş açtı.
  • Erzurum Antlaşması imzalandı ve Osmanlı Devleti doğu cephesindeki savaş sona erdi.
  • Yeniçeriler,Eşkinci Ocağın kurulmasından çok rahatsız oldu.Yeniçeri ayaklanmasında bizzat 2.Mahmud katılarak 5 saat içinde 3binden fazla Yeniçeri öldürüldü.
  • Öldürülen Yeniçerilerin bir kısmının sünnetsiz olması,bir kısmınında göğüslerinde haç işaretinin bulunması onlara duyulan öfke ve şiddeti daha da arttırdı.
  • Vaka-i Hayriyye diye anılan Yeniçeriler kaldırıldı.
  • İsyana katılmayan sadık birliklerle hemen'Asakir-i Mansure-i Muhammediye'adiyla yeni bir ordu kuruldu.
  • Yeniçerilerin bozulması,Bektaşi ocaklarina batinilerin girmesi ile paralel yürümüştür.Zamanla hem ocak hem de tarikate bağlı tekkeler iyice yozlasmistir.
  • Zabitan ve neferlerin maaşları belirlenerek aylik olarak ödenmesi kabul edildi.Böylelikle 3 ayda bir ödenen ulufe uygulamasına son verildi.
  • Her bir tertibe 12 imam atandı.
  • Fransa,Rusya,İngiltere imzaladıkları Londra Protokolü ile özerk değil tam bağımsız bir Yunanistan kurulması konusunda ortak hareket etme kararı aldılar.Bu talepler reddelince müttefikler limanda bulunan Osmanlı-Mısır donanmasına ani bir baskın düzenleyerek ağır bir darbe indirdi(Navarin Faciası)
  • Edirne'nin düşmesi ve Ruslara başkent İstanbul yolunu açılması üzerine Babiali,daha önce reddetmis olduğu Londra Protokolü hükümlerini yerine getirmeye hazır olduğunu bildirerek barış istedi.Edirne Antlaşması imzalanarak Yunanistan kuruldu.İlk defa Osmanli hakimiyetindeki bir millet resmen bağımsızlığını kazanmış oldu.
  • 1830 da Osmanli ile Abd arasında ticaret ve seyr ü sefayin antlaşması imzalandi.Osmanlı Devleti Abd'ye en ayricakli devletler statüsü verişmistir.
  • Fransa Cezayir işgal ederek Kuzey Afrikadaki ilk kez toprak kaybederek Osmanli güçlü bir sömürgeci devlet olan Fransaya doğrudan sınır komşusu oldu
  • Kavalının savaşı yeniden başlatma ihtimaline karşı Rusya ile bir savunma antlaşmasi imzalayarak Osmanlı kendini güvenceye aldi.(Hünkar iskelesi Antlaşması)
  • Osmanli devleti Mısır sorunun çözümünde İngilterenin desteğini sağlamak için Baltalimani Ticaret Antlasmasini imzalamaya razi oldu.Londra büyükelçisi iken mason locasina kayitli olan Mustafa Reşit Paşa Osmanli devletini iktisadi bakimindan çökertecek bir antlaşma yapmasına sebep oldu.
  • İmzalanan bu ticari antlasmalar esnaf ve tüccarlarımızi usakliga ,devletimizi de borç bataklığına düşürmekten öte bir işe yaramayacaktı.Dışa bağımlılık devri başladı.
  • 1826 da Evkaf-ı Hümayun Nezareti kuruldu.Bütün vakıf zenginlikleri bu nezaretin idaresinde toplandı.
  • Mektebi Harbiye,Tıp Okulu,Takvim-i Vekayi gazetesi,kabine usulü yeni sistem,Babialiye tercüme odası(fransızca),Modern anlamda ilk nüfus sayımı,çatal-bıçak sofra takımların kullanılması,padişah resminin devlet dairelerine asılması,Mızıka-i Humayun(Askeri Bando) kurulmasi,Kılıç kuşatma müftilerden şeyhlere verilmesi gibi bir çok yenilik yapıldı.
  • Namazlarını asla aksatmazdı.Devlet memurlarinin namazlarını cemaatle kilmalari konusunda talimatlarla uyarmıştır.
  • Artık Cihadla Şanımız marşını besteleyerek bu alanda bir ilke imza atmıştır.
  • Osmanlı tarihinde özel olarak yurt gezisine çıkan ilk padişahtır.
Gezilecek Yerler;

  1. Un Kapanı Köprüsü(Atatürk Köprüsü)
  2. Gülhane Parkı Alay Köşkü
  3. Tophane Nusretiye Camii
  4. Pertevniyal Valide Sultan Camii
  5. 2.Mahmut Türbesi 
ABDÜLMECİD HAN

  • Hüsrev Paşa’nın sadarete gelmesinden korkan Kaptan-ı Derya Ahmet Fevzi Paşa, donanmayı Mısır’a götürüp, Mehmet Ali Paşa’ya teslim etti 
  • 2.Mahmud'un büyük gayretleriyle yeniden oluşturduğu donanmanın bu şekilde Mısır'a teslim edilmesi Osmanlı Devletini bir kez daha donanmasız bırakmıştı.
  • Bu arada Mehmet Ali Paşa'nın galibiyeti,devletin içinde düştüğü vaziyet,Abdülmecid Han'ın tecrübesiz oluşu ve devlet adamları arasındaki çekişmeler Reşit Paşa'nın elini güçlendirmişti.Osmanlı devletini Tanzimat iklimine sokmuştu.
  • Gülhanede meşhur Hatt-ı Hümayun okuyarak Tanzimat devrini açtı.
  • Mustafa Reşit Paşa mason locasına girdi.İngiliz Hariciye Nazırı avuçlarına aldıkları Reşit Paşa'ya hertürlü destek konusunda söz vermişlerdi.
  • Görünen o ki Tanzimattan memnun olanlar,Osmanlı ve Türk'ü köle olarak yönetmek,vatanını sömürge haline getirmek ve dinini bozmak isteyenlerden başkaları değildir.
  • Avusturya Başbakanın 'İşte Osmanlı şimdi bitti'dediği Baltalimanı Antlaşması esnaf ve tüccarlarımızı uşaklığa,devletimizi de borç bataklığına sürükledi.
  • Osmanlı,İngiltere,Rusya,Prusya ve Avusturya Londra'da bir araya geldi ve Londra Antlaşması imzalandı.
  • Osmanlı Ordusu Mısır topraklarına girdiği sırada,İngilizler bir kez daha Osmanlı Devletine oyun oynadılar.İngilizler Londra Antlaşmasına uymayarak Mısır ve Sudan Mehmet Ali Paşa'ya bırakarak kendi çıkarlarını devam ettirebilecek bir çıbanbaşı bırakmış oluyordu.
  • Mısır meselesi halledildikten sonra Hünkar İskelesi Antlaşmasıyla bir Avrupa sorunu haline gelen Boğazlar meselesi ortaya çıkacaktı.
  • 3 Temmuz 1841 İngiltere,Fransa,Rusya,Avusturya,Prusya ve Osmanlı Devleti Londra Boğazlar Antlaşması'nı imzaladılar.
  • Mukaddes Yerler Sorunu gündeme geldiğinden beri Avrupa basını ilk kez Türkler lehine,Ruslar aleyhine yayınlar yapmaya başlamıştı,Avrupanın koyu Katolik alemi ilk defa olarak düşünce bakımından Ortodoks Rusya aleyhine Müslümanlarla birleşmiş oluyordu.
  • Rus orduları 3 Ekimde bir Türk eyaleti olan Eflak Boğdan işgal etti.Sinoptaki filolarımız ve şehir tahrip edildi.
  • Savaşın sona ermesi ile Ingiltere  ve Fransa Islahat Fermanin yayinlanmasini istediler.Bu ferman Osmanlinin Hristiyan dünyaya verdiği büyük bir tavizdi.
  • Paris Antlaşması ile Karadeniz askerden arındırılıp tarafsiz  hale geldi.
  • İngiltereden alınan dış borçla Osmanlı Devleti Kırım Savaşı ile birlikte tarihinde ilk defa dış borçlanma yaptığı gibi,yabancıların malî kontrolü döneminede girmiş oluyordu.
  • Bir taraftan Tanzimat,hayatin hemen her alaninda Avrupai tarzda değişim getirirken bir taraftanda Kırım Harbi dolayısıyla ülkeye dolan ecnebi askerler ve bunlarin ailerinin hayat tarzi Avrupa medeniyetinin canli temsilcilerini sunmuş,Payitaht'in sosyal hayatini muazzam bir dönüşüme yöneltmişti.
  • İlk kez oteller açılmış,halk sigara ve telgrafla tanışmış,Katibim türküsü o günlerin bakiyesidir
  • Kuleli Vakasi direk Padisahi  hedef alan girişimde bulunup bastırılmasına rağmen Yeni Osmanlilar ve Genç Türkler adlarıyla ortaya çıkacak hareketler üzerinde etkili olmuştur.
  • Abdülmecid Han babasi  gibi verem hastalığı yüzünden vefat etmis ceddi Yavuz Sultan Selim Han'in türbesinin yanina defnedilmiştir.
  • Sultan Abdülmecid dindar bir padişahtı.Her gün mutlaka Kuran-i Kerim okur,ibadetlerini aksatmazdi. Babasi gibi Naksibendi idi.
  • Saltanati boyunca idam fermani yazdirtmayan ilk padisahtir
  • Belediye Teskilati kuruldu,Ahmet Cevdet Paşaya bir Türk tarihi yazma vazifesi verildi,İltizam usulü kaldırılarak muhassil memurları görevlendirildi,İlk defa "kaime"adı verilen kağıt paralar basıldı.Kırım Harbi sırasında ilk telgraf hatıı İstanbul-Varna-Kırım hattı olarak döşendi.
  • Mekke ve Medine'ye en büyük hizmeti veren padişah Abdülmecid Han'dır.
Gezilecek Yerler;

  1. Galata Köprüsü
  2. Ortaköy Camii
  3. Teşvikiye Camii
  4. Beykoz Kasrı ve Küçüksu Kasrı
  5. Dolmabahçe Camii
  6. Dolmabahçe Sarayı
  7. Sultan Abdülmecid Türbesi

ABDULAZIZ HAN

  • Cemiyet-i Tıbbıye kurulmuş,yeni kurulan İtalyan krallığı tanınmış,İngiltere,Fransa ve İtalya ile ticari antlaşmalar imzalamış,ticaret nizannmesi yürürlüğe konmuştur.
  • Yavuz Sultan Selim Mısırı almasından bu yana geçen yaklaşık 350 seneden sonra Mısır'a giden ilk Osmanlı padişahı olmuştur.
  • Türkiye'de ne kadar ilerlediğini Avrupa milletlerini göstermek,Rusyanın beslediği emelleri ve tasarladığı korkunç projeler hakkında Avrupa başkentlerinde destek sağlamak ve borç para bulabilmek için ilk yurt dışı gezisine çıktı.
  • Fransa Cumhurbaşkanın oturduğu Elysee Sarayına,İngilterede Buckingham Sarayında ,Macaristan krallığın tath şehri Budapeşteye seyahatler gerçekleştirdi.
  • Osmanlı donanması bu dönemde dünyanın 2.arması haline gelmiştir.
  • Hüseyin Avni ve Mithat Paşa,konaklarında gizli toplantılar yaparak,sağa sola para dağıtıyorlar ve Padişah aleyhine adam topluyorlardı.Yüksek okullarda okuyan talebelere para dağıtıp,yalan söyleyerek isyana teşvik ediyorlardı.
  • Darbe ile Avni Paşa başta olmak üzere Rüştü Paşa,Mithat Paşa işe dahil olarak Abdülaziz yağmur altında Topkapı sarayına getirtilip üç gün kuru tahta üstünde aç,susuz bırakıldı,Islak elbiselerini değiştirmesine dahi izin verilmedi.Feride Sarayı nakil edilir edilmez sarat muhafızları yüzünden katl edildi.Üstüne eski perde örtülüp can cekişirken karakola götürülüp müdahale edilmesine izin verilmemiştir.
  • Mekteb-i Tibbiye Sahane,Galatasaray Lisesi,Maarif-i Umumiye Nizamnamesi,Darülmuallimat adiyla ilk kiz ögretmen okulu eğitime başladı.
  • Süveyş Kanalı açılarak Akdeniz ile Kızıldeniz birleştirildi.
  • Su yerine zemzem içecek kadar takva sahibi bir padişahtı.

Gezilecek Yerler;

  1. Beylerbeyi Sarayı
  2. Çırağan Sarayı
  3. Konya Aziziye Camii
  4. Sultan Abdülaziz Han Türbesi

Hüseyin Avni'nin ölümü halk arasında sevinçle karşılandı.Çerkez Hasan'a  o nispette acı duyuldu,kendisi gönüllere 'milli kahraman'olarak yerleşti.

Darbeyle gelen 5.MURAD HAN padişah oldu.





2 Aralık 2017 Cumartesi

Mezun Kızın Başka Dünyası 1 ; Fangirl Olmak,Exo-L,1D,CU

Aralık 02, 2017 5 Comments
Ergenlik işi olarak nitelendirilip herkesin alay ettiği ama fan olmak nedir nasıl bir duygudur yaşanmadan anlaşılacak bir şey de değildir.

Benim fangirl serüvenim ve son günlerde yaşadıklarımı okuyup kendinizi göreceğiniz bir yazıyla başlıyorum.:)

9.sınıf High School Musical'ın Fangirl:

Ilk fan olduğum kişi Vanessa Hudgens'ti.Evet bir kızdı.Esmerligi ve güzelliği çok beğenip kendime yakın hissederdim.İlk kaş almam ve kendime fiziksel olarak bakmam bu dönemde başladı zaten.Zac Efron herkes sevdiği için ben onun fanıydım demezdim.Bide o zamanlar Justin Bieber yeni yeni ismi duyulmaya başlamıştı.Fan olarak ne yaptin derseniz filmdeki müzikleri hepsini indirip ezberlemeye çalışmıştım.Fangirl olmanın size kattığı en güzel olay diliniz gelişiyor.Bunu okul başaramiyor sadece kendi çabamız işte.
Bu dönemde tek hayalim Los Angeles gitmekti.Bunu sınıftaki herkes bilirdi dilimde hep Los Angeles vardı.Fan olmanın altin kuralı zaten büyük ideal ve hayalinizin olmasıdır.Bu dönemde yaptığım en çılgın şey ise Bim de High School Musical'ın yapbozu vardı orjinal olduğu için çok pahalıydı ve ben onu almıştım ama baya bir dönem parasız kalmıştım.
Bu fangirl nasil bitti?10.sinif'a geçerken manevi hayatıma daha önem vermiştim ve bu olayın saçma olduğunu düşünüp tüm poster ve o değerli yapboz arkadaşıma verip tamamen hayatımdan çıkarmıştım.

11.sınıf Çağatay Ulusoy'un fangirl:

Benim sürekli izlediğim bir dizim hiç olmamıştı.Evde tek tv olup babam hep maç yada haberleri izleyince dizilerden haberim bile olmazdi.Ta ki Adına Feriha Koydum çıkıncaya kadar.Diziyi herkes izliyordu zaten ama benim yine fanlık damarım tutmuştu.Çağatay Ulusoy araştırıp her hafta diziyi takip eder okul duvarında kızlarla bölümün fragmanın analizini yapar öyle okula girerdik.Tek eğlencemizdi Feriha yalanlari bu bölümde ortaya çıkacakmi heyecanı.Bu dönemde 0.facebook çok popülerdi bende Facebook sayfaları sürekli takip ederdim.O zaman kendim bir sayfa açtım adı çok orjinaldi." Cu'mayi iple çekenler " Cuma günü yayınladığı ve Çağatay Ulusoy Cu diye kisalttigimiz icin bu adi vermistim ve eğer adminseniz fangirl de ayri bir boyut oluyor.Hergün yeni haberleri araştır yeni gelişmeleri ilk sen duyur sayfalarla takiplesip sayfayi büyüt büyük uğraş işte.1.000 küsur kişilik sayfam olmuştu sonra bir terörist tarafından sayfam çalınıp 12.sınıf geçme endişesiyle bu dönemide kapatmıştım.Bu dönemde Anadolunun Kartalları filmine gidip ağladığımı ve Cu yastığı yapıp İstanbul yolcuğu unutamam.
Bir insan niye fan olur?Etrafında sıkılıp(okul,aile,dersler..)yeni bir heyecan arayışından kaynaklanır.Seni başka hayallere sürüklediği için kendini dinç ve heyecanlı hissedersin.Hayal kurduğun için yaşadığını hissedersin.Mutlu insanları,idolün mutluluğunu görünce sende mutlu olursun ve mutluluktan ağladığın dönemler olur her duyguyu tadarsin kısacası.Bu ergenlik değil mutluluk arayışı.Diğer kızlar her erkeğin peşinde koşup fan olmayınca onlar ergen olmuyorsa bu sizin hataniz lisede ne hayatlar var biz kendimizi bu yolla koruyoruz ,bizim sevdiğimiz sadece fandom oluyor.Ahlakdışı birşey yapmıyoruz.Benim hiç sevgilim olmadıysa bu sayededir ve hiç pişman değilim.

12.sınıf One Direction'ın fangirl ;

Hayatımda büyük değişimlere sebep olan fanlikti bu.İlk Ntvde duyduğum şarkıyla başladı bu serüven sonra Zayn'in Müslüman olduğunu öğrendiğimde tamam dedim bunlar benim çocuklarım.Liam benim favorimdi.Twitterda daha aktif olarak fangirl yaptım bu sefer.12 sinif olmuştum ve kafamı çok meşgul etmek istemiyordum bende bunu kendi lehime çevirdim.Hem fan olup hem başarılı öğrenci olunur mu ? Hası olursunuz hemde.Yine bir fangirl bulup birlikte ders çalışmıştık (Şu kısımda uzun uzun anlattim mezun-kzn-hayali-ftr-okumakfizik-tedavi.)
Birde ben bir posterin arkasına yapboz gibi karelere ayırıp hergun ders programi yazmıştım.Ve yaptıkça o kareleri birlestiriyordum sonunda posterim tamamlanmış oluyordu.Hiç ders çalışmak istemedigim zamanlarda şarkılarını açıp derse oturuyordum daha iyi adapte oluyordum.Favori şarkım

Bu stresli zamanlarda fangirl arkadaşından gelen bir kargo,One direction'ın başarıları ,aldığı ödüller ,Olimpiyat açılışına katılmaları hepsini görüp stresi unutuyorsun ya 12.sinifta bulunmaz nimetti.Benden beklenmeyen başarı elde ettiysem sizde fanliginiz iyi yönde kullanip hayatinizin yönünü değiştirebilirsiniz.Bu sizin elinizde.
Bir fan gece uyumaz oy kullanir,yemez icmez album ,poster hersey alabilir,her bilgilerini ezbere bilebilir ,rekor kırmak için uğraşır bunu yapan enerjiyi dersle birlestirip harika sonuçlar alabilirsiniz.
Grubun dağılması ve baba olmalari üzerine bu dönemde bitti.Geriye twitter anilari  ,resim dersinde sınıfta one direction karikatürü yapıp dersten çıkmıştım sonra bütün okul beni aramış kim çizdi bunu diye sonra her resim dersinde hoca tahtaya karikatür çizdirirdi bu anım ve yabancilari isletmemiz  kaldı.Tabi fan olmak yabanci arkadaslarin  olup hergun dertleşecek kadar konusmak gelir.Yabanci arkadaslar candır.
Bu dönemde yaptığım en çılgın şey This Is Us sinemasina daha önce görmediğim arkadaşlarımla gidip konser havasında izlemekti.

->Üniversite yıllarında ara ara kore dizilerine ara ara hint filmlerine takıntılı olup izlemiştik

Mezun Kızın K-Pop Fangirl ;Exo-L Olmak
Exo Biasim;Kai
Favori Şarkım;Don't Go
Bu yazı yazalı nerdeyse 2 yıl olacak ve ben baya EXOL oldum.Benimle aynı duyguları paylaşan benimle yaşıt hatta daha büyük birçok güzel insanla tanıştım.Kpop dünyası seni çok yoruyor intiharlar,üye ayrılıkları,kötü yorumlar,şirketler ... Ama seviyeni ve ölçüsünü bilirsen çok zevkli ve heyecanlı ortam.Comeback zamanları hele 😂 Bu iki yılda aldığım/hediye ganimetlerde bunlar ;

Kendi dünyamızda stresimizi attığımız bir heyecan bu da belki geçici belki unutulacak ama bu güzel anıları,arkadaşlıkları hep hatırlayacağım...

EN SON YAZIM

FAS GEZİ REHBERİ ( ÖN HAZIRLIK )

Follow Us @marifetliparmaklr